Світан розповів про російські ракети Х-59 / фото Рособоронекспорт

1 жовтня в Головному управлінні розвідки повідомили про успішну атаку ударних дронів по авіазаводу в російському Смоленську. Там виробляють ракети Х-59, які часто використовує ворожа авіація.

Як розповів в ефірі "24 каналу" військовий експерт, льотчик-інструктор, полковник ЗСУ в запасі Роман Світан, йдеться про одну з основних ракет "повітря – земля", яку застосовує окупаційна армія РФ. У деяких модифікаціях дальність ракети Х-59 сягає 300 кілометрів. Оскільки Смоленський авіазавод є ланкою виробництва цього озброєння, тепер процес порушено. 

"Удари по таких заводах – це вже зовсім не дивина. Вдається працювати на серйозних глибинах території ворога. Спершу йде процес дорозвідки, коригування та підтвердження ураження. Потім вже доповідають про виконання бойового завдання", – прокоментував Світан атаку на Смоленьский завод.

Відео дня

Експерт зауважив, що на території РФ багато підприємств, де виготовляють озброєння, тому подібні інциденти ставатимуться і в майбутньому. 

"У нас ще багато роботи зі знищення виробничих циклів. Можна не знищувати увесь завод чи виробництво. Можна знищити один ланцюжок виробничого циклу. Це зупиняє все виробництво такої високотехнологічної зброї", – резюмував Роман Світан.

Удар по заводу в Смоленську

Вранці в неділю невідомі дрони атакували Смоленськ та Сочі. Росіяни повідомляли про "придушення" у Смоленській області пʼяти безпілотників, а руйнувань нібито не було. 

Згодом російські ЗМІ встановили, що дрони атакували Смоленський авіазавод. Примітно, що на його території також розташований аеродром "Північний", де базується експериментальна льотно-випробувальна станція заводу.

Водночас у Головному управлінні розвідки Міноборони України повідомили, що внаслідок атаки на завод було зірвано виробництво ракет Х-59.

Вас також можуть зацікавити новини: