Україна може отримати ракети Taurus, але в неї ще немає потрібної інфраструктури, вважає Тимочко / Колаж УНІАН, фото скріншот

Україна може отримати ракети Taurus, але на цей час не має необхідної інфраструктури для них. Про це заявив голова Ради резервістів Сухопутних військ України Іван Тимочко в ефірі телемарафону. 

"Ті самі Taurus, їх потрібно з чогось пускати. Їх не можна зараз пристосувати до тих пускових установок, які є в Україні. Але зараз дуже серйозно шведи заговорили про готовність передати Україні літаки Gripen. З них можна запускати ракети Taurus. Тобто розуміємо, що крім поверхневої, політичної інформації, відбуваються перемовини та домовленості, які є технічними. Вони вимагають не так публічних дискурсів, як того, як підготувати екіпажі, інженерів, логістичні шляхи, адаптувати аеродроми", – пояснив Тимочко.

Він також додав, що в разі отримання цих ракет, Україна має повне право використовувати їх проти будь-яких ворожих цілей, незважаючи на територію. 

Відео дня

"Щодо далекобійних ракет, ми бачимо таку ситуацію. Якщо їх пускати з Німеччини, то це буде зброя країн НАТО. Але їх віддають на озброєння Україні: це держава виділяє кошти, викуповує у виробника чи у своїх збройних сил і їх передають Україні. Ця зброя стає українською, яка була десь там виготовлена. Україна може використовувати цю зброю, аби знищувати будь-які ворожі цілі. Де вони знаходяться - на окупованій території чи на території країни-окупанта - це вже рішення ухвалить Україна. А європейці для гарного слівця зможуть висловити стурбованість", – розповів Тимочко.

Він також додав, що останнім часом країни Європи почали більш розкуто говорити про допомогу України, адже розуміють, що це потрібно і їм самим. 

"Усі чудово розуміють, що якщо ворог захопить Україну, то наступними будуть вони. А особливо після заяв Трампа, європейці дійсно зачухали свої потилиці і розуміють, що вони залишаються перед дуже серйозними викликами на континенті, лицем з лицем з російською агресією", – запевнив голова Ради резервістів Сухопутних військ.

Передача Україні далекобійних ракет Taurus - що відомо

Київ офіційно запросив у Берліна крилаті ракети Taurus у травні минулого року. Втім, з того часу Німеччина тягнула з передачею Україні цих ракет. 

У січні повідомлялося, що політики з правлячої коаліції Німеччини посилили тиск на канцлера Олафа Шольца щодо постачання Україні ракет Taurus. 

На думку західних журналістів, ракети Taurus здатні знищити Кримський міст без реальної можливості його відновлення.

Днями стало відомо, що німецький уряд, ймовірно, має намір передати Україні ракети Taurus. Повідомляється, що правляча коаліція підготувала секретну пропозицію про постачання Києву цього типу ракет. 

Вас також можуть зацікавити новини: