Мова може йти про найпростіші системи ППО / скріншот

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін 4 жовтня заявив, що спільне виробництво в Україні разом із США засобів протиповітряної оборони повинно розпочатись до кінця 2023 року. 

Він відзначив три аспекти: перший - робота вже йде, другий - що результати спільного виробництва з'являться ще до кінця 2023 року, а третій - те, що "інші складні системні речі - найближчими роками".

Видання Діфенс Експрес сумнівається, що мова навряд йде про складний у реалізації проект, на кшталт виробництва в Україні потужних зенітних ракетних комплексів на кшталт Patriot, або умовного NASAMS.

Відео дня

"У теорії це звісно можливо, але до появи першого результату знадобляться роки. Тому апетити можливо одразу зменшити на ті системи ППО, початок виробництва яких можливо розгорнути за мінімальний час, точніше - три місяці", - зазначили там.

Журналісти вважають, що найбільш реалістичним вбачається початок виробництва в Україні артилерійських та кулеметних зенітних систем. Потреба у них більш ніж значна через масштабування РФ ударів літако-снарядами типу Shahed-136.

Враховуючи знову ж таки мінімальні строки у вигляді лише трьох місяців до кінця 2023 року, то можливо мова не йде навіть про просунуті системи на кшталт CORTEX Typhon від Kongsberg чи бойового модуля Slinger від EOS. При цьому все впирається у технологічні цикли. На виготовлення першої й відносно малої партії Slinger на вже налагодженому виробництві знадобиться до восьми місяців.

Там вважають, що мова йде взагалі про простіші системи, на кшталт Victor з Чехії, яка оснащується тепловізійним прицілом.

"Інший сценарій - реалізація вже досліджених рішень з інтеграції західних зенітних ракет під радянські ЗРК. І через те, що навряд чи є можливість зняти їх з бойового чергування і відправити через океан, то ці роботи необхідно проводити в Україні", - сказано в матеріалі.

Також може бути реалізований прагматичний варіант - встановлення пускових під західні ракети з інфрачервоним наведенням на власні пускові. Водночас під системою протиповітряної оборони цілком можливо розуміти не лише засоби знищення цілей, а й засоби їх виявлення. Але тут варіативність починає значно збільшуватись. 

ППО для України - деталі

Українська влада робить усе можливе, щоб забезпечити нашу країну достатньою кількістю систем ППО перед зимою, і наразі очікуються певні рішення від партнерів. Про це заявив президент Володимир Зеленський.

Крім того, він наголосив, що зараз Україні важливо створити "захисний щит" перед майбутніми атаками Росії на енергетичну інфраструктуру, які очікують восени та взимку.

Вас також можуть зацікавити новини: