Україні потрібні ЗРК Patriot, наразі дають лище один / фото Getty Images

Після закликів президента Володимира Зеленського тільки три країни Європи відгукнулися конкретними обіцянками передати Україні більше ППО. Решта поки що ухиляються від реальної допомоги. Про це йдеться у публікації військово-аналітичного видання Defense Express.

Так, Німеччина першою зголосилася терміново передати ще один Patriot. Також очікується поставка ще одного німецького комплексу IRIS-T SLM, але це буде раніше запланована, а не нова поставка.

Швидкою була і реакція Польщі, яка пообіцяла передати ракети до радянських зенітно-ракетних комплексів. Крім того, Велика Британія включила зенітні ракети із запасів власної армії у новий пакет допомоги на 600 млн доларів. А в перспективі британці обіцяють поставити нові засоби ППО.

Відео дня

І на цьому зараз фактично все. Як зауважує Defense Express, передавати більше "Петріотів" європейці не квапляться, а переговори про передачу ще одного франко-італійського комплексу SAMP/T досі не принесли результату.

Посилаючись на публікації у західних ЗМІ, аналітики кажуть, що зараз партнери України тиснуть на уряди Іспанії та Греції, аби вони поділилися своїми системами ППО. Зокрема стверджується, буцімто США хочуть викупити у Греції одну батарею Patriot та надати країні додаткові гарантії безпеки.

Щодо Іспанії, то у неї є "зайва" батарея Patriot, яка в межах співпраці НАТО охороняє Туреччину від нападу з боку Сирії. Розмови про передачу Україні саме цієї батареї ведуться ще від минулого року, зазначає Defense Express.

Міністр оборони Швеції днями заявив, що "не виключає" передачі Україні одного Patriot. Справа однак у тому, що Швеція сама ще очікує, коли їй передадуть чотири батареї, замовлені ще у 2018 році. 

Більш реалістичною виглядає поставка Україні переносних ЗРК RBS 70, можливість чого зараз розглядає Міністерство оборони Швеції. Цей ЗРК вже активно використовується в Україні, де неодноразово "дивував" росіян на несподіваних для них відстанях.

Проблема із поставкам систем ППО від країн-партнерів

Як писав УНІАН, Євросоюз не здатний посилити ППО України через відмову кількох країн. За даними газети Le Monde, декілька країн, зокрема Франція, не бажають розлучатися зі своїми найсучаснішими системами протиповітряної оборони.

На цьому тлі Німеччина вимагає, щоб США надали Україні щонайменше ще одну систему Patriot. Крім того, Берлін також намагається змусити інших партнерів, зокрема Францію та Італію, докласти більше зусиль для допомоги Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: