Україні дужке потрібні дешеві антидронові ракети / ілюстративне фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

В Іспанії почали розробку надмалої та наддешевої зенітної ракети, призначеної для знищення безпілотників. Для України це є дуже цікавим проектом, адже зараз росіяни використовують свої "Шахеди" не стільки для завдання шкоди на землі, скільки для вичерпання запасів дорогих зенітних ракет у ЗСУ.

Як пише іспанський портал Infodefensa, поки що зенітна міні-ракета ще перебуває на стадії розробки. Очікується, що ракета матиме довжину корпусу 90 сантиметрів при стартовій масі в 3 кілограми. Радіус дії ракети - 4 кілометри, але за умови пуску в режимі "повітря-поверхня".

Передбачається, що бойова частина матиме уламково-фугасне спорядження, однак маса саме боєголовки поки що невідома. Планується, що навігація ракети здійснюватиметься за рахунок інерційної системи та лазерного наведення на ціль.

Відео дня

За планом, малогабаритну ракету мають створити до 2025 року.

Як зазначає українське військово-аналітичне видання Defense Express, іспанці хочуть створити максимально дешеву зенітну ракету, вартість якої буде значно нижчою за вартість будь-якого БПЛА противника. 

"Цей проект як можливий референтний зразок може бути цікавим воюючій Україні. Бо в наших поточних умовах постійно стоїть питання порівняння між вартістю "Шахеда" або іншого рашистського БПЛА, та між вартістю засобу ППО, який має його збивати", – зауважує видання.

Росія намагається виснажити ППО України

Як писав УНІАН, ще взимку минулого року спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зауважував, що основною метою застосування росіянами дронів-камікадзе Shahed є не стільки враження конкретних об’єктів, скільки перевантаження та виснаження української ППО.

Очевидною метою росіян є спроба змусити ЗСУ витрачати дуже дорогі та дефіцитні ракети ППО на знищення масових та дуже дешевих дронів. Тобто така війна в повітрі має ще й економічну площину.

Вас також можуть зацікавити новини: