Стало відомо про важливе випробування літака X-62A / колаж УНІАН зі скріншоту й фото pixabay.com

У США модифікований F-16 - літак, здатний літати в автономному режимі і відомий як X-62A, взяв участь у першому у своєму роді випробувальному "повітряному бої" проти винищувача, що пілотується.

Про це повідомляє The War Zone. X-62A збудували на базі двомісного F-16D. Особливість літака - його здатність імітувати системи будь-якого літального апарату. "Повітряний бій" між пілотованим F-16 та X-62A під керівництвом ШІ провели у 2023 році. Імітацію виконали на відстані 600 метрів, швидкість польоту сягала 1900 км/год.

Для підстрахування на борту X-62A знаходився пілот, проте це ані скільки не применшує досягнення американських інженерів. Вже зараз можна казати про те, що машинне навчання у повітрі стало реальністю. Поки що це лише експеримент, однак у майбутньому не виключають застосування штучного інтелекту у реальному повітряному бою.

Застосовувати ШІ можна буде як на старих винищувачах, так і на перспективних машинах, які ще не здійснили свого першого польоту.

Цікаві новини сьогодні про літаки - що варто прочитати

Раніше стало відомо, що Сполучені Штати активно працюють над створенням винищувача шостого покоління, причому йдеться відразу про декілька зразків - для Повітряних сил та потреб флоту.

У березні стало відомо, що фінансування програми для ВМС відклали, тоді як програма Повітряних сил Next Generation Air Dominance отримає навіть більше, ніж минулого року. Окрім того, Сполучені Штати активно працюють над перспективним бомбардувальником B-21. Він вже випробовується в небі.

Вас також можуть зацікавити новини: