Експерт пояснив, які завдання виконуватимуть перші F-16 в Україні / фото ua.depositphotos.com

Шість винищувачів F-16, які партнери обіцяють передати Україні до Нового року, не можна буде використовувати в широкомасштабних бойових діях. Літаки можуть посилити українську систему протиповітряної оборони.

"Ми отримаємо 42 літаки від Нідерландів та 19 від Данії, всього 61 літак. Але поки це домовленість про надання літаків, а не факт їх отримання. Це літаки, які можуть бути передані теоретично після витіснення їх з бойового чергування літаками F-35. Точно ми можемо говорити про те, що, принаймні, до Нового року нам передадуть шість літаків, три пари F-16. Це однозначно хороший знак, це називається лід скрес. Головне - почати, а далі, думаю, дипломатія доведе справу до кінця", - відзначив військовий експерт та полковник запасу ЗСУ Роман Світан в інтерв'ю Obozrevatel.

При цьому він зазначив, що призначення літаків буде диктувати їх кількість.

Відео дня

"Якщо прийдуть 6 літаків, їх одразу можна буде використовувати під систему ППО і знищення системи ППО противника. Їх не можна буде використовувати в широкомасштабних бойових діях – їх просто замало. Але якщо з'явиться 40 літаків, бригада, то їх відразу можна буде повноцінно використовувати на одному з напрямків, починаючи з погашення системи ППО противника і закінчуючи бомбардуваннями його укріпрайонів", - підсумував експерт.

Винищувачі F-16 для України - останні новини

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що Нідерланди та Данія готуються передати Україні винищувачі F-16, але станеться це не раніше весни 2024 року, коли українські пілоти завершать навчання. 

У свою чергу міністр оборони Олексій Резніков зазначив, що ще кілька країн готові приєднатися до "літакової коаліції", щоб передати Україні винищувачі F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: