Сергій Грабський пояснив, як змінять ситуацію на фронті літаки F-16 / фото Getty Images

Україна розраховує отримати перші американські винищувачі F-16 вже найближчими місяцями. Проте навіть якщо буде надано 50 таких літаків, то, з урахуванням уже наявних в Україні бортів, співвідношення з російською авіацією становитиме приблизно 1:5.

Таку оцінку в ефірі "24 каналу" дав військовий експерт Сергій Грабський. За його словами, на тактичному рівні у ворога є 300 літаків різних типів. Експерт зазначив, що думка про те, що з появою винищувачів F-16 в Україні "усе буде добре", яка склалася в суспільстві, є хибною.

"Чи сильно це змінить ситуацію? Не сильно, але воно змінить ситуацію. Це дозволить нам, у найкращому випадку, зменшити тиск на наші позиції щодо використання авіаційної техніки", – сказав Грабський. 

Відео дня

Водночас багато чого буде залежати від того, яке авіаційне озброєння отримає Україна на додачу до винищувачів. Грабський наголосив, що 6-20 одиниць F-16 – це крапля у морі, у порівнянні з тим, що може використати Росія. Проте у ворога немає досвіду комбінованого використання своїх військово-космічних сил, що є великим плюсом. 

"Тому ми більше покладаємося саме на майстерність наших командирів, стійкість і навченість наших бійців. І, звісно, на значне посилення постачання боєприпасів", – пояснив Грабський. 

Літаки F-16 для України: це варто знати

Високопоставлені офіцери Головного управління розвідки Міноборони розповіли виданню Politico, що літаки F-16 не надійшли вчасно. 

"Кожна зброя має свій правильний час. F-16 були потрібні у 2023 році. Вони не підійдуть для 2024 року", – наголосив співрозмовник видання.

Водночас речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявив, що дві групи українських пілотів вже безпосередньо відточують свої навички на сучасних винищувачах F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: