Валерій Романенко розповів, які ракети для F-16 потрібні Україні / колаж УНІАН, фото US Air Force, скріншот

Для того, щоб знищувати російську авіацію та вести повітряний бій за допомогою винищувачів F-16, Україні потрібні ракети малої дальності Sidewinder. Про це розповів авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації імені Антонова Валерій Романенко.

"Найімовірніше, нам будуть передані ракети для повітряного бою малої дальності Sidewinder. Сподіваюся, що це буде остання модель 9Х, ракети AMRAAM. І дуже хотілося б отримати ці ракети в останньому варіанті AIM-120, які мають дальність десь до 160 кілометрів. Тоді в нас основне завдання літаків F-16 – протидія і знищення російської авіації, вдасться більш впевнено виконувати", – пояснив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Крім того, за словами експерта, до літаків F-16 можуть бути передані, наприклад, ракети JASSM. Їхня дальність понад 300 км, залежно від варіанта.

Відео дня

"370 км – це ранні варіанти, а зі збільшеною дальністю – до 900 км. Якщо ці ракети вдасться отримати – буде чудово", – каже Романенко. 

Експерт додав, що серйозних цілей у ближньому тилу, за лінією фронту для ракет, що запускаються з винищувача, немає. Із ними "прекрасно справляються" дрони, системи залпового вогню та артилерія. 

F-16 для України: що кажуть експерти

Військовий експерт, військовий льотчик-інструктор та полковник запасу Роман Світан заявив, що українські аеродроми вже готові приймати західні винищувачі. Говорячи про те, чому F-16 ще не в Україні, він зауважив, що можуть існувати питання, повʼязані з безпекою, авіаційною безпекою, перекиданням техніки чи неготовністю інженерно-технічного складу для приймання літаків. 

Тим часом військовий експерт Петро Черник вважає, що F-16 можуть використовувати не тільки для ведення бою. За його словами, ці літаки можуть застосовуватися і для полювання на крилаті ракети.

Вас також можуть зацікавити новини: