РФ інтенсивно атакує Україну іранськими дронами / фото mil.in.ua

На тлі стабільності нальотів іранських дронов-камікадзе на Україну військово-політичний оглядач Олександр Коваленко відповів, чи зможе операція ЦАХАЛ у секторі Гази вплинути на постачання іранських Shahed-131/136 Росії.

"Відповідь, на жаль, дуже малоймовірно", - констатував він.

Коваленко назвав два основних моменти, як операція ЦАХАЛ може зірвати поставки іранських дронів російським окупантам.

Відео дня

Перший - це в результаті ударів ВПС ЦАХАЛ по Ірану, по його комплексу ВПК і тим самим, знищення виробничих ліній Shahed-131/136.

"Але, на жаль, виробництво дронів-камікадзе здійснюється глибоко під землею. Для знищення таких підприємств необхідно застосовувати важкі протибункерні бомби, а це означає - військова операція ВПС в повітряному просторі Ірану, закритому ешелонованої ППО, яку попередньо потрібно буде або знищити, або серйозно послабити", - пояснив експерт.

При цьому він зазначив, що настільки масштабну операцію, що передбачає кілька етапів і багаторазовий наліт, з очевидними чималими втратами серед авіації ЦАХАЛ, проводити будуть тільки в критично крайньому випадку, а він навіть близько не настав.

Другий - це в результаті операції ЦАХАЛ в секторі Гази Іран почне передавати Shahed-131/136 ХАМАСу для здійснення нальотів на Ізраїль. "Це дуже малоймовірно", - зазначив Коваленко.

Аналітик пояснив, що ХАМАС застосовує більш дешеві та швидкі дрони, реактивні снаряди і їх перехоплює Залізний купол. Пуски Shahed-131/136 по Ізраїлю не будуть носити того ефекту, що по Україні, але дуже швидко виснажать запаси Ірану. "Це невиправдані ресурсні витрати, коли є більш дешеві і масові засоби впливу", - зазначив він.

Аналітик додав, що доставка Shahed-131/136 в сектор Гази це проблематичне логістичне завдання, що не дозволяє в короткі терміни забезпечити терористів серйозним "авіакрилом" дронів-камікадзе.

Зважаючи на вищесказане Коваленко зазначив, що сумнівається в тому, що операція ЦАХАЛ і нова каталізація протистояння в регіоні вплине на виробництво і поставки іранських Shahed-131/136 в РФ. 

Ситуація в Ізраїлі

7 жовтня бойовики ХАМАС вторглися в Ізраїль і захопили кілька міст. В Ізраїлі була оголошена мобілізація і військовим вдалося очистити міста від бойовиків. 

При цьому Іран не став приховувати своє задоволення тим, що відбувається і тут же висловив підтримку ХАМАСу. Світові ЗМІ вже написали про те, що бойовики ХАМАСу почали планувати напад рік тому за потужної підтримки іранських союзників, які дали військову підготовку і логістичну допомогу, а також десятки мільйонів доларів на зброю.

Вас також можуть зацікавити новини: