Росія наростила випуск "Ланцетів" / фото wikipedia.org

Російські війська стали значно активніше використовувати баражуючі боєприпаси "Ланцет" на лінії фронту. Вони стають все більш серйозною проблемою для українських військ, пише Reuters.

Так, українські військовослужбовці з чотирьох різних артилерійських розрахунків у розмовах з кореспондентом агентства назвали "Ланцети" однією з головних загроз, з якими вони зіткнулися на полі бою. Причому частота використання росіянами цих дронів помітно збільшилася в останні місяці.

"Раніше, навесні, вони не використовували "Ланцети" так часто, як зараз", — заявив виданню артилерист з позивним "Док", що воює недалеко від Авдіївки.

Відео дня

Як розповів виданню старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки Семюел Бендетт, Міністерство оборони Росії заохочує збільшення виробництва "Ланцета" як дешевого способу вразити дороге західне обладнання, передане Україні для її контрнаступу.

Він зазначив, що вартість такого дрона-камікадзе становить близько 35 тисяч доларів, тоді як вартість однієї ракети зенітно-ракетного комплексу С-300 – кілька сотень тисяч доларів. Танк Leopard 2 коштує кілька мільйонів доларів.

За словами Бендетта, російське провоєнне співтовариство вкрай незадоволене тим, що Інтернет наповнений відеороликами, де українці за допомогою своїх дронів-камікадзе знищують російську техніку. Тому російський оборонний сектор зараз дуже стурбований тим, щоб створити конкуруючий наратив.

Причому російські війська зараз, вочевидь, копіюють раніше використовувану українцями тактику виманювання важливих цілей на більш відкриті позиції, перш ніж вразити їх баражуючими боєприпасами.

Радник Міністра оборони України Юрій Сак визнав, що все більш активне використання росіянами "Ланцетів" створює труднощі.

Ракетним системам ППО важко боротися з повільними і низьколітаючими "Ланцетами". За словами Сака, металеві сітки або клітки навколо техніки здатні допомогти обмежити шкоду, але найкращий захист — це автоматичні протибеспілотні гармати з радарами, а також системи радіоелектронної боротьби, які Україна просить у союзників.

Ситуація на фронті - останні новини

Російські загарбники сьогодні намагалися проводити наступи на п'яти напрямках і скрізь безуспішно, заявили в Генштабі. При цьому росіяни намагаються наступати на східному фронті – у напрямку на Лиман і Авдіївку. А ось на півдні агресор веде оборонні дії.

За словами військового оглядача Олександра Коваленка, в районі Бахмута у росіян складаються особливо важкі умови. Там ЗСУ їх успішно витісняють з раніше захоплених сіл. Це відкриває потенціал і для звільнення самого Бахмута.

Вас також можуть зацікавити новини: