Український наземний дрон Ratel S / колаж УНІАН, фото t.me/zedigital, кадр з відео

Війна дронів в Україні, схоже, переходить у нову фазу – частішають атаки із застосуванням наземних безпілотників.

На відео, опублікованому 63-ю механізованою бригадою ЗСУ, зафіксовано, як наземний колісний безпілотник підбирається до окопу з російськими окупантами та скидає там потужний заряд вибухівки. Коли дрон трохи відкочується назад, лунає потужний вибух.

Інше відео із застосуванням наземного дрона схожої конструкції (можливо, тієї ж моделі) оприлюднив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. На цьому відео дрон, названий Ratel S, підриває міст в районі Бахмута, яким користуються росіяни.

Семюель Бендетт, радник американського державного Центру військово-морського аналізу, який спеціалізується на російських військових технологіях, розповів виданню Business Insider, що розвиток військових безпілотних технологій – це незворотна тенденція, але ефективність наземних дронів поки що помітно відстає від повітряних безпілотників.

"Керувати наземним дроном складніше, враховуючи те, що необхідно враховувати рельєф місцевості та різноманітні перешкоди. Але обидві сторони експериментують з різними конструкціями для різних місій, беручи до уваги загалом низьку вартість складання та виробництва невеликих легких транспортних засобів", — сказав Бендетт.

На його думку, зараз ще зарано оцінювати ефективність наземних дронів, адже, як і у випадку з БПЛА, в соцмережах публікують відео лише з випадками успішного застосування, а невдачі залишаються поза кадром.

Війна дронів в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, Україна розробляє нові БПЛА, які будуть знищувати російські розвідувальні безпілотники. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, це допоможе ЗСУ зберегти цінні ракети класу "земля-повітря". 

Також ми розповідали, що росіяни, ймовірно, створили власний морський дрон на базі рятувального катера та протикорабельної ракети. Таких висновків дійшли експерти зі зброї, вивчаючи відео цього дрона.

Вас також можуть зацікавити новини: