"Байрактар" - один з багатьох видів безпілотників у цій війні / фото facebook.com/MinistryofDefence

Російсько-українська війна здійснила революцію в тактиці ведення бойових дій, привнісши в неї широке використання всіляких безпілотників. Про це заявив британський військовий аналітик Шон Белл у коментарі для Sky News.

"Хоча безпілотники вразливі і більшість з них збивають, деякі все ж прориваються — і оскільки їх, як правило, дешево придбати, в світі дронів кількість має свою власну якість", — пояснив він. 

Аналітик зазначає, що звичайні види озброєнь вимагають значних зусиль і витрат для адаптації їх під виконання специфічних завдань. Але безпілотники навпаки дуже легко модифікувати, що має величезне значення для їх ефективності на полі бою. 

Відео дня

Як приклад такого вузькоспеціалізованого, але вкрай ефективного засобу Белл навів безпілотники Hornet Nano, включені в новий пакет американської допомоги Україні. Цей мініатюрний дрон довжиною всього 17 см і вагою в 30 г здатний літати протягом 25 хвилин зі швидкістю до 14 миль на годину і забезпечувати пряму відеотрансляцію на наземну станцію. А для противника засікти цей дрон майже неможливо.

"Війна в Україні призвела до революції у використанні безпілотників, яка матиме сильний і глибокий вплив на сучасні бойові дії", – констатує Белл. 

Безпілотники на фронті - останні новини 

Сьогодні американський канал CNN опублікував репортаж, в якому вперше були показані українські морські дрони MAGURA V5. Ці безпілотники здатні нести до 300 кг вибухівки на дистанцію до 800 км. Вони дуже швидкі і маневрені, а тому становлять велику проблему для росіян.

А ось для українських військ такою ж проблемою є російські дрони-камікадзе "Ланцет", які агресор застосовує для боротьби з українською сухопутною технікою. Однак поки виробництво цих БПЛА не настільки масове, як це стверджує російська пропаганда.

Вас також можуть зацікавити новини: