Заперечення доведених фактів — не невинна помилка / NASA, Charles M. Duke Jr.

Для Місяця наступає зоряний час. Сьогодні місії «Аполлона 11» виповнюється 50 років. І адміністрація Дональда Трампа наказала NASA повернути астронавтів на супутник Землі до 2024 року. Але все це, напевне, не змінить точку зору тих людей, які живуть у паралельному світі переконань, де NASA нібито сфальсифікувала першу в історії висадку людей на Місяці.

Про це пише Washington Post, додаючи, що «місячна містифікація» - це класична теорія змови. Вона заплутана, на диво тривала і включає існування недоброзичливих акторів з таємним порядком денним. «Місячні шахраї» нібито настільки спритні й вмілі, що змогли обдурити весь світ. Але при цьому вони не достатньо компетентні, щоб справді відправити людей на Місяць.

Читайте такожDie Welt: Міф про фальшивість висадки "Аполлона 11" на Місяці не витримує критики

Відео дня

Дослідники вважають, що теорії змови поширюються ще активніше в сучасному інформаційному світі. А інтернет функціонує в ролі суперпровідника. Наукові дослідження цього явища намагаються зрозуміти, хто ті люди, які вірять у теорії змови, чому вони віддають перевагу таким ідеям і чи існує щось, що насправді може розвіяти магнетичні вигадки.

Опитування демонструють, що близько 5-6% суспільства вірять у вигадку про фальсифікацію висадки на Місяць. Про це сказав головний історик NASA Роджер Лауніус. Це не велика цифра. Але такі люди обов’язково з’являються на всіх лекціях історика про дослідження космосу.

«Вони дуже гучні й люблять сперечатися з вами», - каже Лауніус.

Читайте такожBusiness Insider: Програма «Аполлон» створила 5 технологій, якими сьогодні користуються всі

В 50-ту річницю місії «Аполлона 11» космічній агенції потрібно вирішити, як саме і чи варто взагалі реагувати на теорії змови про фальшивість висадки на Місяць. У відповідь на запит Washington Post прес-секретар NASA Аллард Бютел опублікував заяву, в якій сказано, що існує «значна кількість доказів, підтверджують приземлення 12 астронавтів NASA на Місяці в 1969-1972 роках». Він також вказав на деякі з цих доказів. Зокрема, NASA володіє 382 кілограмами місячних каменів, які зібрали астронавти. Ці породи досліджували вчені з усього світу впродовж десятиліть. Досі можна з Землі вистрілити лазером по ретрорефлекторних дзеркалах, які лишили астронавти «Аполлона» на Місяці, і отримати зворотне проміння.  Автоматична міжпланетна станція Lunar Reconnaissance Orbiter сфотографувала місце висадки «Аполлона» у 2011 році тощо. Але цих доказів не вистачить, щоб розвіяти переконання тих, хто вірить у теорії змови. Адже вони якраз і очікують, що NASA буде фальсифікувати всі докази, щоб обдурити громадськість. І це вічна головоломка для руйнівників міфів.

Читайте такожThe Guardian: Людство «рветься» назад на Місяць, але навіщо?

Згідно з однією з теорій змови, висадку «Аполлона 11» на Місяці зняв видатний кінорежисер Стенлі Кубрик, який також став автором фільму «2001: Космічна Одіссея». Колишній технічний письменник Білл Кейсінг в 1976 році опублікував книгу під заголовком «Ми ніколи не були на Місяці». Вона стала фундаментальним текстом для міфології про фальшивість місій «Аполлон». У 2001 році телеканал Fox випустив фільм з назвою «Теорія змови: чи приземлялися ми на Місяці?». В ньому головну роль зіграв актор серіалу «Цілком таємно». З цього ж серіалу була запозичена і головна теза: «Не довіряйте нікому».

Нові теорії змови продовжують народжуватися. Під час дискусії з іншими гравцями NBA у грудні зірка баскетболу Стівен Каррі переконував інших, що люди ніколи не були на Місяці. Невдовзі він відмовився від своїх слів, вибачився і провів дружню бесіду з астронавтом Скоттом Келлі. Ключове твердження міфу про те, що висадки «Аполлона 11» ніколи не було, полягає в тому, що нібито фото, які зробили астронавти, мають неправильний вигляд. Приміром, чому на них немає зірок? І чому посадковий модуль не зробив кратер на поверхні Місяця?

Тогочасні камери не могли зафіксувати блякле світло далеких зірок, в той час як інші більш яскраві об’єкти блистіли на поверхні. А через слабку гравітацію Місяця двигуну посадкового модуля не знадобилося продукувати таку тягу, яка б лишила слід на поверхні. В NASA відреагували на книгу і фільм заявою, в якій вказали на зразки місячних порід як на незаперечний доказ.

Читайте такожThe Guardian: Ніл Армстронг міг не стати першою людиною на Місяці

«Каміння і зразки, які досі вивчають вчені по всьому світу, були точно сформовані в атмосфері без кисню і води. І їхній хімічний склад сильно відрізняється від усього, що було раніше знайдене в земному камінні», - йшлося в заяві.

Астроном Філ Плейт у 2001 році розкритикував теорію змови: «Всі їхні докази насправді такі ж порожні, як космічний вакуум». Більш пряму реакцію продемонстрував астронавт «Аполлона 11» Едвін «Базз» Олдрін, який дав відсіч прихильнику міфу біля готелю в Беверлі Хіллс.

Видання пише, що теорії змови можуть здаватися дивними й крихкими. Але вони не безневинні. Вони часто поширюють расистські, антисемітські, ісламофобські переконання. У найбільш токсичній формі ці теорії призводять до спалаху насильства включно з масовими розстрілами людей. За теоріями змови часто стоїть збочена лють. Багато дослідників, які зіштовхувалися з ними, потерпали від отруйних і злочинних погроз і атак. Теорії змови не дають ніяких відповідей. Вони лише відкидають твердження, з яким більшість погоджується, і вказують на потенційні прогалини чи нібито аномалії. Класична теорія змови – це розповідь без завершення. Єдина річ, яку її прихильники знають напевне, — це що всі твердження експертів нібито фальшиві.

Читайте такожПілот «Аполлона 11» показав невідоме досі фото команди першої висадки на Місяці

У 2012 році у дослідженні під назвою «Мертвий чи живий: переконання у суперечливих теоріях змови» автори вказали, що люди з високою схильністю до прийняття таких теорій можуть повірити у два взаємовиключні твердження, якщо вони заперечують загально прийняту думку. Приміром, люди, які вірять у те, що принцеса Великої Британії Діана інсценізувала власну смерть, також переконані, що її убили. Хоча обидва твердження не можуть бути правдивими.

У 2013 році вчений Стівен Левандовський і його колеги виявили, що віра у теорії змови робить значний внесок у заперечення науково підтвердженого консенсусу щодо кліматичних змін, безпечності вакцинації й природи ВІЛ/СНІД. Люди, схильні вірити у міфи, опираються на переконання, що у світі повно таємних сил зі зловісними намірами. Тому вони вірять у нові сфабриковані теорії змови.