Росія втратила 10 літаків за 10 днів / колаж УНІАН, фото wikipedia.org

За останні 10 днів Повітряні сили ЗСУ збили 10 російських літаків, їхня сукупна вартість становить понад мільярд доларів США. Такі підрахунки можна зробити на основі оціночної вартості цієї техніки.

Дана серія військово-повітряних невдач почалася для Росії 17 лютого - із втрати відразу трьох літаків на східній ділянці фронту. Як тоді заявили в Повітряних силах ЗСУ, їм вдалося збити одразу два винищувача-бомбардувальника Су-34 і один винищувач Су-35.

За цим послідувала ціла низка успішних влучань по російських військових літаках засобами української протиповітряної оборони. За десять днів з 17 по 27 лютого загалом було збито сім Су-34 і два Су-35.

Відео дня

Обидві моделі вважаються одними з найсучасніших літаків, які стоять на озброєнні країни-агресора. Як пише "Дзеркало тижня", вартість винищувача-бомбардувальника Су-34 становить близько 50 млн. дол., винищувача Су-35 - близько 100 млн. дол.

"Таким чином, тільки за 10 днів російська авіація втратила літаків орієнтовно на 550 мільйонів доларів США", - йдеться в публікації.

До цього слід додати, що в зазначений проміжок часу Росія також втратила літак дальньої радіолокаційної розвідки А-50У. За даними Forbes, вартість такого літака становить щонайменше 500 мільйонів доларів, а можливо й більше.

Тобто сумарно загальна вартість усіх літаків - винищувачів, бомбардувальників і літака ДРЛО - втрачених Росією за останні 10 днів, становить понад 1 мільярд доларів.

Для порівняння вартість ракетного крейсера "Москва" - флагмана Чорноморського флоту РФ, потопленого у квітні 2022 року - оцінювали в 750 мільйонів доларів.

Знищення російських бомбардувальників 27 лютого

Як писав УНІАН, протягом одного дня українська ППО збила два російські винищувачі-бомбардувальники Су-34. Перший літак був збитий на східній ділянці фронту вранці.

Пізніше з'явилося нове повідомлення командувача Повітряних сил Миколи Олещука про збиття ворожого літака. Ще один Су-34 був збитий близько 14 години знову на сході України.

Вас також можуть зацікавити новини: