Захисники України розповіли про "фішки" німецьких танків / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Триває повномасштабна війна в Україні, і українські воїни вказали на головні "фішки" німецьких танків Leopard ("Леопард"). Головний сержант однієї з рот захисників України Ігор Ігнатенко, говорячи про роботу на цих танках, зауважує, що немає такої зброї, яка може змінити хід війни.

Про це він сказав в інтерв’ю Наталі Островській, відповідаючи на запитання щодо роботи на танках Leopard, і що вони начебто можуть змінити хід війни. "Немає такої зброї, яка може змінити хід війни. Бо закони фізики - це, мабуть, єдині закони, які працюють: на кожну дію є рівносильна протидія. Тобто на "Леопард" є протидія, на "Челенджери", на "Абрамси" - на все є протидія. Це просто добрий засіб ураження, як вогневий засіб, скажімо так. А якогось там надприродного ефекту воно не мало. Що там всі очікували, що зараз на поле вийдуть "Леопарди", "Бредлі", і все - до Криму за три дні дійдемо", - сказав Ігнатенко.

Він розповів про навчання в Німеччині для роботи на цих танках. За словами військового, навчання тривало п’ять тижнів: спершу була теорія, а потім - робота на танках, на полігоні. "Вони (німці, - УНІАН) і так скоротили набагато свої навчання, бо у них навчання йде мінімум рік - звичайного контрактника на танкіста. У нас це було за п’ять тижнів. Але нам це було забагато. Нам би й двох, напевно, вистачило: просто показати, як воно все вмикається, особливості і так далі; постріляли-постріляли і додому. Бо вже на третій тиждень дуже хотілося додому", - зазначив Ігнатенко.

Відео дня

Своєю чергою, механік-водій Сергій Зверєв, відповідаючи на запитання, у чому різниця між "Леопардом" та Т-64, на якому він працював, пояснив, що різниця у "ходових якостях". "Він швидший, він маневровіший, він міцніший, комфортніший, так би мовити", - сказав він.

Військовий додав, що складнощів з освоєнням "Леопарда" у нього майже не виникло. "На третій день ми вже сіли на симулятори, а на четвертий день ми вже їздили на навчальних танках. Нас як механів вчили 10 днів, курс навчання", - розповів Зверєв.

Ігнатенко також зауважив, що "Леопард" дуже "ремонтоздібний". "Порівнюючи з нашими Тшками. Наприклад, у тієї ж 64-ки чи у 72-ки заміна двигуна, коли все є... Це, в середньому, шість годин. У "Леопарді" - це 15-20 хвилин", - сказав він.

Крім того, Зверєв зазначив, що росіяни "розуміють, що "Леопард", з 5-6 кілометрів". "І далі вони вже не підходять. Це вже доведено практикою", - додав військовий.

Триває російсько-українська війна - новини, які варто знати зараз

Раніше в ISW зауважили, що якщо українські війська будуть добре забезпечені західним озброєнням, то зможуть не допустити суттєвого оперативного просування російських окупантів під час їхньої запланованої літньої наступальної операції.

Утім, армія країни-агресорки може створити суттєву загрозу, використавши окремі переваги й адаптацію. Зазначається, що під час попередніх широкомасштабних наступальних операцій Збройні сили України не дозволяли окупантам досягнути навіть тактичних успіхів. Аналітики вважають малоймовірним, що Росія проведе цього літа наступальну операцію, яка була б значно масштабнішою та інтенсивнішою, ніж попередні.

Західні ЗМІ писали, що українська сторона втратила на фронті кілька американських танків "Абрамс", і тому вирішила поки відвести їх з передової. Видання Telegraph вже дало "рецепт" порятунку танків "на передку".

Вас також можуть зацікавити новини: