Якщо в України буде ATACMS, то ракетами "Нептун" можна буде знищити Кримський міст, заявили аналітики / фото УНІАН

Ракети "Нептун" Сили оборони України зможуть використати для обстрілів Кримського моста, якщо для інших цілей США нададуть ракети ATACMS.

На думку аналітиків Long War Journal, різноманітність ракетного арсеналу України дозволить застосувати "Нептуни" для ураження критично важливих об'єктів Росії.

"Реальні ефекти від можливої передачі для ЗСУ ракет ATACMS можуть виявитись ще більш неочікуваними в позитивному плані, наприклад може виникнути можливість вивільнити певну кількість модернізованих українських ракет "Нептун" для ударів по військовим об’єктам на території РФ чи безпосередньо по Кримському мосту", - пишуть аналітики Long War Journal.

Відео дня

Як деталізують автори порталу, реальний ефект від використання ATACMS на полі бою прямо залежатиме від того, яку ж саме модифікацію цієї ракети США відправлять Україні.

"ATACMS порівняно із Storm Shadow і SCALP-EG начебто має значно вищий рівень живучості, оскільки ці балістичні ракети запускаються уже із наявних у ЗСУ мобільних пускових установок M142 HIMARS та M270", - зауважили експерти.

Водночас, як припускають автори публікації, коли ЗСУ таки матимуть повноцінну можливість застосовувати ATACMS для ударів по рашистам, це дозволить зокрема певним чином "перерозподілити" наявний у нашому розпорядженні ракетний арсенал. Таким чином певну кількість модернізованих ракет "Нептун" для ударів по наземним цілям можна буде запустити по Кримському мосту.

ATACMS для України

Україна ще з осені 2022 року закликає Вашингтон нарешті розблокувати передачу ЗСУ далекобійних ракет ATACMS.

28 червня 2023 року в Сенаті США можливість передачі Україні ATACMS назвали "досить високою".

Водночас, за інформацією ЗМІ, під час візиту президента України Володимира Зеленського до Вашингтона, який розпочнеться 21 вересня, адміністрація президента США Джо Байдена не планує оголошувати про постачання Україні ракет ATACMS

Вас також можуть зацікавити новини: