Євросоюз має намір провести аудит зброї, яка надійшла в Україну з моменту повномасштабного вторгнення Росії. І представити результати перевірки в столицях країн-членів ЄС до саміту лідерів Євросоюзу 1 лютого. Аудит постачання зброї та боєприпасів було ініційовано канцлером Федеративної республіки Німеччина Олафом Шольцем.

Коли в медіа з’являється інформація про "перевірку поставок зброї" в Україні, багато хто вбачає в таких новинах зраду. Проте зараз йдеться про перевірку того, як країни-члени Європейського союзу виконали свої зобов’язання щодо надання військово-технічної допомоги (постачання зброї та боєприпасів) Україні. Тобто, це не перевірка України, а перевірка постачальників з держав - членів ЄС щодо того, чи вони  спромоглися надати нашій державі те озброєння та боєприпаси, які зобов’язалися надати, відповідно до підписаних угод. Медіа повідомляють, що аудит базуватиметься на матеріалах, наданих державами-членами у відповідь на запити Європейської служби зовнішніх справ (ЄСЗС), при цьому служба вже зустріла опір з боку деяких країн, які не бажають надавати повні дані.

Шольц прагне стимулювати членів Євросоюзу активніше надавати допомогу Україні

Відео дня

Чому з такою ініціативою виступив Шольц? Я думаю, що, з одного боку, на це вплинуло бажання допомогти Україні. Зараз за обсягами виділеної Україні допомоги Німеччина посідає друге місце, а перше - США. З іншого боку, мабуть, на це вплинула внутрішньополітична дискусія у самій Німеччині (німці хочуть перевірити, чи всі поставки зброї, які були обіцяні іншими європейськими партнерами України, були поставлені, тому що таким чином прагнуть змусити інші країни працювати краще над поставками та закупівлею зброї через спільну систему EPF, - УНІАН). Раніше канцлер Німеччини заявив, що заплановані більшістю партнерів ЄС поставки зброї Україні "занадто малі" і закликав інші країни збільшити їх. 

Тобто, Шольц прагне стимулювати членів Євросоюзу активніше надавати допомогу Україні, а також продемонструвати своїм виборцям, що питанням допомоги України займається не лише Німеччина, а увесь Європейський союз (наразі саме Німеччина є найбільшим серед країн-членів ЄС надавачем військової допомоги Україні).

Тобто, перед тим, як оголосити про виділення Україні воєнної допомоги на 7 мільярдів євро (як повідомляє Уряд Німеччини, про це йшлося 17 січня під час телефонної розмови канцлера Німеччини Олафа Шольца з президентом США Джо Байденом), треба було відповідно підготувати громадську думку.

Володимир Горбач, політичний аналітик Інституту євроатлантичної співпраці