Західні країни масово відмовляються від вертольотів Tiger / фото Вікіпедія

Ударний вертоліт Tiger, попри те, що він стоїть на озброєнні Німеччини, Франції, Іспанії та Австралії, неможливо назвати безпроблемним, чимало країн від нього відмовляються. Про це інформує Defense Express.

Експерти видання зазначають, що назвати Tiger ідеальним "кандидатом" на посилення ЗСУ доволі складно.

"Безумовно це сучасний ударний вертоліт, який стоїть на озброєнні, поки, Австралії, Іспанії, Франції та Німеччини. Наприкінці 80-х він створювався, як пан'європейський вертоліт - альтернатива Apache, а у його розробку вклали близько 7 млрд євро. Але половина поточних операторів Tiger відмовляється від нього", - йдеться у матеріалі.

Автори зазначають, що Міноборони Німеччини днями відзвітувало про план зняти з озброєння всі наявні 51 гелікоптери до 2032 року. Причини відмови він цих вертольотів банальні - мала операційна готовність.

"Тому й 51 вертоліт - виключно паперовий показник Бундесверу. Станом на 2021 у боєздатному стані було 40 ударних вертольотів і це один з найкращих результатів за останні роки. Бо у 2019 році - їх "приземлили" через проблеми з гвинтом, а у 2018 році лише близько десятка машин вважались у повному боєздатному стані", - пише видання.

Автори зазначають, що схожу політику проводять інші власники десятків Tiger - Франція, Іспанія та Австралія.

"Таким чином ударні вертольоти Tiger хоч і вбачаються як ресурс, що може посилити ЗСУ, але мають цілу купу проблем", - констатують військові експерти.

Військова допомога Україні - останні новини

Україна відчула брак боєприпасів. Видання Bloomberg із посиланням на анонімних західних чиновників зазначає, що ситуація на фронті стає дедалі важчою, а сили Києва часом ледве стримують війська РФ. При цьому для підтримки "активної оборони" Україна потребуватиме постійного постачання артснарядів та інших боєприпасів, які союзники намагаються забезпечити.

Також УНІАН повідомляв, що президет Франції Еммануель Макрон зробив гучну заяву для Путіна. За його словами, Росії не варто розраховувати на будь-яку втому з боку європейців у підтримці України.

Вас також можуть зацікавити новини: