Експерт пояснив, чи підходить ЗРК Patriot для ударів по наземних цілях / фото US Army

Військовий експерт Олег Жданов заявив, що ЗРК Patriot можна використовувати і для завдання ударів по наземних цілях. Однак це було б безрозсудною тратою цінних боєприпасів.

"Будь-який зенітно-ракетний комплекс має установку "стрільба по землі". Є положення тумблера "земля", і ракета буде летіти по наземній цілі. Але справа в тому, що витрачати ракети Patriot на наземні цілі – це, м'яко кажучи, яке блюзнірство або яка безрозсудна трата найціннішого обладнання?!" – розповів Жданов під час ефіру на YouTube.

За його словами, ракета будь-якого зенітно-ракетного комплексу, в основному, осколкової дії і в ній досить невеликий заряд. Тобто руйнувань вона не принесе.

Відео дня

"Її завдання – якщо не пряме попадання, то створити хмару осколків, через яку пройде ціль і отримає пошкодження, які порушать технічний стан цілі. Відповідно, ця ціль далі не зможе виконувати польотне завдання. Ракету крилату пошкоджує осколками – вона падає. У неї мізки відмовлять або двигун. Якщо багато осколків вдарило в балістичну ракету, вона може вибухнути в повітрі від цього або, зруйнувавшись і втративши швидкість і стабілізацію, просто впасти на землю і на землі вибухнути. Або просто впасти як болванка", – додав він.

ЗРК Patriot для України

Комплекси Patriot стали частиною чергового пакету військової допомоги від США, оголошеного у грудні 2022 року, під час візиту президента України Володимира Зеленського до Вашингтона. Вже в січні українські військові приступили до навчання роботі з цими системами. Також ці ЗРК передадуть і інші країни.

Олег Жданов припускає, що Україні передадуть ЗРК Patriot в останній версії РАС 3. Ці комплекси вражають літаки з імовірністю в 80-90%, а тактичні ракети з імовірністю в 60-80%.

Військовий експерт Сергій Згурець вважає, що тільки для прикриття неба над Києвом необхідно мінімум дві батареї комплексів Patriot. За його словами, оптимальною кількістю для України стали б 10 таких батарей.

Вас також можуть зацікавити новини: