Зросла кількість країн, які погодилися спільно купувати боєприпаси для України

За словами голова МЗС, ці держави працюватимуть над тим, щоб допомога снарядами Україні стала дійсно стратегічною.

Уже 20 європейських країн долучилися до проектної угоди із закупівлі боєприпасів 155-го калібру для Збройних сил України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив на спільному онлайн-брифінгу з литовським колегою Габріелюсом Ландсбергісом у Києві.

Кулеба подякував Литві за узгодження нової європейської ініціативи щодо постачання в Україну артилерійських снарядів.

"Ми скоординували подальші кроки, як якнайшвидше поставити в Україну артилерійські снаряди в рамках цього загальноєвропейського механізму, щоб він ефективно запрацював", - сказав Кулеба.

За словами міністра, в Україні високо цінують підписаний 20 березня проект Європейського оборонного агентства щодо спільного виробництва боєприпасів 155 калібру.

"Сьогодні, станом на зараз, до цього проекту вже приєднались 19 держав-членів Європейського Союзу та Норвегія. Тобто, 20 країн, які будуть задіяні у тій чи іншій формі у спільне виробництво надзвичайно потрібного Україні боєприпасу 155 калібру", - додав він.

Як зазначив Кулеба, це є революційним кроком. "Усі ці країни будуть працювати над тим, щоб допомога снарядами Україні стала дійсно стратегічною", - підкреслив міністр.

Боєприпаси для України - що відомо

Як повідомляв УНІАН, 20 березня міністр оборони Естонії Ханно Певкур повідомив, що в ЄС досягли політичного консенсусу щодо відправлення в Україну 1 мільйона снарядів калібру 155 мм упродовж 12-місячного періоду.

Спочатку 18 країн підписали проектну угоду Європейського оборонного агентства для спільних закупівель боєприпасів з метою надання їх Україні та поповнення їх запасів у країнах ЄС: Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Румунія, Словаччина, Швеція, а також Норвегія, яка не є членом ЄС. Згодом до них приєдналася Іспанія.

Угорщина відмовилася приєднуватися до плану спільних закупівель. Голова МЗС країни Петер Сійярто заявив, що його країна й надалі виступатиме проти надання Україні військової допомоги.

Згодом віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що понад 20 країн-членів ЄС братимуть участь у проекті із спільної закупівлі боєприпасів для України. Загалом буде виділено 2 млрд євро, але 1 млрд буде спрямовано на компенсацію коштів, які будуть витрачені на спільні закупівлі снарядів калібром 155 мм і ракет, якщо Україна зробить відповідний запит.

Вас також можуть зацікавити новини: