Євросоюз продовжує надавати військову допомогу Україні / фото УНІАН, Олександр Синиця

Євросоюз раніше узгодив постачання Україні 1 мільйона боєприпасів. В схваленому документі йдеться про "термінове надання Україні боєприпасів класу "земля-земля", артилерійських боєприпасів, а також, у разі запиту, ракет".

Як пише видання EURACTIV, план закупівлі підписала група з 18 європейських держав: представники Австрії, Бельгії, Греції, Естонії, Кіпру, Люксембургу, Мальти, Нідерландів, Німеччини, Португалії, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції, а також Норвегії.

Водночас це ще не повний список, оскільки до угоди можуть доєднатися й інші країни. Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель пояснив, що деякі з них не змогли приєднатися "з практичних причин" або через відсутність у Брюсселі міністрів, які могли б підписати такий документ.

Відео дня

Зазначається, що вказані боєприпаси Україна отримає безкоштовно. Витрати на снаряди розподілять між бюджетом Євросоюзу та держав, які здійснюватимуть закупівлю. Для цього вже визначено план відшкодування для країн-донорів з бюджету ЄС на рівні 50-60%.

Боррель позитивно оцінив ухвалення цього документу й назвав його "історичним рішенням". За словами дипломаьа, це додало "чіткий доказ рішучості ЄС у підтримці права України на самооборону".

Боєприпаси для України

20 березня на зустрічі міністрів оборони країн ЄС у Брюсселі підтримали документ про постачання Україні мільйона артилерійських боєприпасів. Їх надсилатимуть протягом всього року. Угорщина, яка вважає подібну допомогу "затягуванням війни", відмовилась брати участь у цьому проекті разом з партнерами за ЄС.

Варто додати, що за даними Financial Times, у Європі закінчується вибухівка для снарядів, що поставляються Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: