Іран запустив більше сотні балістичних ракет та багато дронів, але зазнав невдачі / скріншот

Ракетно-дронова атака Ірану по Ізраїлю, що відбулася в ніч проти неділі, була спланована з урахуванням російського досвіду ударів по Україні. Таку думку висловили експерти проекту критичних загроз Американського інституту підприємництва Браян Картер і Фредерік В. Каган.

"Ударний пакет був змодельований на основі тих, які росіяни неодноразово застосовували проти України, аби збільшити ефект", — кажуть аналітики.

Вони зауважили, що Іран спочатку запустив безпілотники, а вже значно пізніше – крилаті та балістичні ракети. Все було зроблено з таким розрахунком, аби ракети та безпілотники опинилися в зоні дії ізраїльської ППО одночасно.

Відео дня

"Мета такого пакету полягає в тому, щоб повільніші крилаті ракети та безпілотники відволікали й пригнічували протиповітряну оборону, щоб дозволити балістичним ракетам, які набагато важче збити, досягти своїх цілей", – пояснюють аналітики.

На думку Картера і Кагана, атака завдала значно менше шкоди, ніж сподівалися іранці, які недооцінили "величезні переваги Ізраїлю в захисті від таких ударів порівняно з Україною". 

"Іранці, швидше за все, очікували, що мало чи взагалі жодна крилата ракета та безпілотник вразять їхні цілі, але, ймовірно, сподівалися, що це зробить значно більший відсоток балістичних ракет", – кажуть аналітики.

Картер і Каган вважають, що Тегеран винесе уроки з цього провалу та попрацює над покращенням своєї спроможності проникати крізь оборону Ізраїлю, як це вдається робити росіянам в Україні.

Експерти зауважують, що Ізраїль врятували кілька факторів, яких немає у випадку з Україною: 

  • значно більше сучасних систем ППО, сконцентрованих на меншій площі; 
  • Ізраїль від Ірану відділяє більше 1000 кілометрів простору, які дають змогу відреагувати на атаку і збити принаймні частину засобів ураження; 
  • Ізраїль разом із союзникам мав можливість вільно задіяти "сотні бойових літаків", щоб збити більшість дронів ще задовго до їхньої появи в ізраїльскому небі; 
  • іранські ракети значно примітивніші за російські, що теж відіграло певну роль.

Іранська атака на Ізраїль: останні новини

Як писав УНІАН, атака Ірану ще більше ускладнила політичну ситуацію для президента США Джо Байдена не лише через загрозу розгортання масштабної війни на Близькому Сході, а й тому, що вона могла надихнути ХАМАС відмовитися від угоди про припинення вогню з Ізраїлем. Байден довго підштовхував Ізраїль до цієї угоди.

Представник іранського режиму на умовах анонімності розповів Financial Times, що суботня атака була сигналом для Заходу "Ми божевільніші, ніж ви думаєте. Ми готові до гірших наслідків, ніж ви очікуєте".

Вас також можуть зацікавити новини: