Опозиціонер назвав причину зміни риторики Лукашенка щодо війни в Україні / фото REUTERS

Днями самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко раптово заявив, що Україна не збирається нападати на Білорусь, і що він не хоче воювати. Ця заява може бути повʼязана з ухваленою резолюцією ПАРЄ, де Лукашенко визнали причетним до геноциду українців.

Таку думку в ефірі "24 каналу" висловив білоруський опозиціонер, голова Об'єднаного перехідного комітету Білорусі Павло Латушко. Він наголосив, що ця резолюція викликала в Лукашенка та його оточення шок, документ почали називати ледь не "злочином".

Опозиціонер зауважив, що в резолюції ПАРЄ Лукашенка фактично визнали винним у незаконному переміщенні українських дітей з окупованих Росією територій України до Білорусі.

Відео дня

"Команда народного антикризового керування підготувала попередній звіт і передала його українській стороні по дипломатичних каналах. У звіті вказано, що дій стосовно українських дітей здійснюються на системній основі", – зауважив Латушко.

За його даними, на території Білорусі є три табори, де розміщують біля двох тисяч (за даними ПАРЄ) українських дітей. Два з них розташовані у Мінській області та один – в Гомельській області.

"Займається цим так званий благодійний фонд Олексія Талая, і він сам зізнався в цьому в інтерв'ю. Талай пояснив свою діяльність пристойними приводами. Також він наголошує, що це діти, які прибувають до Білорусі у супроводі батьків, не згадуючи про сиріт", – пояснив Латушко.

Він додав, що доказів причетності до цього злочину саме Лукашенка дуже багато. 

"Ми маємо дуже багато доказів. Зокрема, розпорядження, підписане Лукашенком, про необхідність депортування українських дітей на територію Білорусі. Це схоже на кейс Путіна та Львової-Бєлової. Вона заявила, що виконує розпорядження російського диктатора. А зараз Талай говорить, що виконує доручення Лукашенко", – резюмував Латушко.

Депортація українських дітей

З початку повномасштабного вторгнення росіяни викрали та вивезли на територію РФ тисячі українських дітей. 27 квітня 2023 року  Парламентська Асамблея Ради Європи офіційно визнала ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна, виданий за викрадення українських дітей Міднародним кримінальним судом. У документі щодо примусової депортації українських дітей та дорослих в Росію також згадується слово "геноцид", що є першим випадком у резолюціях такого рівня. 

До депортації українських дітей причетна і Білорусь. Відбувається це за дорученням Лукашенка. Як наголосив прибічник режиму Талай, заплановано три "весняні зміни", під час яких до Білорусі незаконно вивезуть сотні маленьких українців. 

Вас також можуть зацікавити новини: