Роскомнагляд обмежив доступ до Instagram, побоюючись закликів до насильства проти росіян

оновлено

Раніше стало відомо про відповідну вимогу Генпрокуратури РФ.

Роскомнагляд обмежив доступ до соцмережі Instagram для користувачів на території РФ, як того вимагала Генпрокуратура РФ.

Про це повідомили на сторінці Роскомнагляду в Telegram.

"На підставі вимоги Генеральної прокуратури РФ доступ до соціальної мережі Instagram (належить компанії Meta Platforms, Inc.) на території Російської Федерації буде обмежений", - йдеться в повідомленні.

У відомстві пояснили, що в соціальній мережі нібито поширюються інформаційні матеріали з "закликами до вчинення насильницьких дій щодо громадян Російської Федерації, в тому числі військовослужбовців". 

На те, щоб перенести свої медіафайли з соцмережі, росіянам дали 2 дні.

"Оскільки для активних користувачів Instagram буде потрібен час для перенесення своїх фото- і відеоматеріалів в інші соціальні мережі, повідомлення своїх контактів і підписників, Роскомнагляд прийняв рішення про завершення процедури введення обмежень на доступ до Instagram в 00 годин 14 березня, передбачивши для користувачів додаткові 48 годин перехідного періоду", - зазначили у Роскомнагляді.

Раніше сьогодні стало відомо, що Генпрокуратура країни-окупанта вимагає від Роскомнагляду визнати компанію Meta (материнська компанія Facebook, Instagram, WhatsApp) екстремістською організацією і заборонити її діяльність у РФ.

Оновлена політика Meta: що відомо

Прес-секретар Meta Енді Стоун повідомив, що з 11 березня компанія знімає у своїх соціальних мережах певні заборони.

Так, Meta тимчасово дозволила користувачам Facebook і Instagram в деяких країнах публікувати повідомлення, що містять заклики до насильства проти російських солдатів в контексті їх вторгнення в Україну, а також із закликом до смерті президента Росії Володимира Путіна або білоруського диктатора Олександра Лукашенка (якщо без вказівки на місце знаходження мети і метод виконання замаху).

Дозволяти будуть і повідомлення з побажаннями смерті російським окупантами як форму політичного вираження в період російсько-української війни.

Водночас модератори і далі будуть накладати санкції на дописи, в яких користувачі будуть закликати до насильства проти цивільних, в тому числі росіян.

У Росії обурилися таким рішенням. Спікер Держдуми В'ячеслав Володін пообіцяв "наслідки".

Раніше Instagram перестав показувати підписки і підписників користувачів з РФ і України, щоб захистити спільноти в цих країнах.

Дописи ЗМІ з міткою "медіа, контрольовані державою" в Instagram тепер не показує в рекомендаціях, їхні акаунти знайти складніше, а їхні стікер-посилання тепер супроводжуються плашкою з попередженням про статус ЗМІ.

Крім того, Meta забороняє російським державним ЗМІ монетизувати свої платформи.

Вас також можуть зацікавити новини: