Експерт пояснив, чи могла Польща збити білоруські вертольоти / скріншот

Польща не збивала б білоруські вертольоти, які вторглися в повітряний простір країни 1 серпня. Варшава та Мінськ офіційно не перебувають у стані війни.

"Якщо об'єктивно, то ні. Особливо з урахуванням того, що вони летіли на малій висоті і їх було складно виявити. Хоча польська сторона знала про військові навчання в Білорусі, тому дивно, що в умовах, коли поруч знаходяться тисячі "вагнерівців", кордон не взяли під максимальну охорону", - зазначив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в коментарі РБК-Україна, відповідаючи на питання, чи могла Польща збити білоруські вертольоти

За його словами, цього разу не було необхідності збивати білоруських "порушників", але наступного разу вони можуть залетіти на більшу відстань, що стане викликом для Варшави. При цьому він вважає, що Польща все одно не збивала б вертольоти, тому що країни не воюють.

Відео дня

Він вказав, що при умовно "мирному" сценарії спочатку потрібно встановити зв'язок з екіпажем, повідомити про порушення та попередити про відкриття вогню, якщо екіпаж не виправить помилку.

"Відразу стріляти не можна... Тільки коли країни в стані війни, на місцях можуть прийняти рішення про знищення ворожого об'єкта без команди зверху", - підсумував Мусієнко.

Білоруські вертольоти вторглися в Польщу - що відомо

1 серпня два вертольоти ВПС Білорусі вторглися в повітряний простір Польщі. Зазначається, що повітряні судна перетнули кордон в районі Біловежі на дуже низькій висоті, тому їх складно було засікти радарами.

Після інциденту Варшава збільшила кількість військових на кордоні, а також виділила для охорони додаткові сили і засоби. Крім того, у польському зовнішньополітичному відомстві закликали до "повної ізоляції" Білорусі та викликали представника країни.

Вас також можуть зацікавити новини: