Піонтковський пояснив, що означають заяви Китаю про постачання зброї Росії / фото ua.depositphotos.com

Китай не зважиться на серйозні постачання озброєння до Російської Федерації, а заяви, які зараз лунають в Пекіні, є грою та тиском на США. Таку думку висловив політолог та публіцист Андрій Піонтковський.

"Це дуже складна гра Китаю. Але я переконаний, що на жодні серйозні постачання зброї Росії Китай не піде. Американці, треба віддати їм належне, майже щодня попереджають Китай про жорстоку реакцію на постачання озброєнь, що реакція буде в економічній сфері", – зазначив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За словами Піонтковського, Китай та Сполучені Штати — це "сіамські близнюки" в плані економіки. Вони дуже повʼязані, тому розрив цих відносин завдасть збитків американському споживачеві. Водночас китайська економіка буде повністю зруйнована.

Відео дня

"Тому зараз триває торг. Китай допускає витоки, що готовий надавати підтримку Росії військову, нібито торгуючись зі США: "ну, ми готові цього не робити, але за це поступіться нам серйозно в якихось економічних питаннях". Там гра складніша, китайсько-американська. А китайсько-російський порядок денний використовується Китаєм лише як інструмент тиску на американців у їхньому глобальному конфлікті", – пояснив політолог.

Співпраця Китаю та Росії

Останні декілька тижнів у ЗМІ та політичному середовищі точаться дискусії про те, що Китай збирається постачати до Росії летальне озброєння для ведення Москвою війни проти України. При цьому США і ЄС вже попередили Китай про наслідки такого рішення.

Директор Національної розвідки США Авріл Хейнс припускає, що Китай може іти на зближення з Росією, аби послабити позицію Штатів на світовій арені. 

Водночас японське видання Nikkei Asia вважає, що Китай робить ставку на завершення війни в Україні найближчим часом. При чому переможцем у цій війні, на думку Пекіна, нібито стане Росія.

Вас також можуть зацікавити новини: