Чи зможе Білорусь атакувати Україну? / Міністерство оборони Республіки Білорусь

Олександр Лукашенко знову заявляє про готовність атакувати Україну. "Все тільки починається. Те, що відбувається в Україні, — це початок", — говорив він.

Самопроголошений глава Білорусі побував у Бобруйську і там зробив низку жорстких заяв, що стосуються України. Їх зібрали журналісти проекту FreeДом.

"Ми не збираємося нікуди заходити, поки ви не перейшли "червону лінію". Щойно ви перейдете наш кордон або будете націлюватися на Мозирський НПЗ (у них така шалена думка була), ми миттєво відповімо", — погрожує Лукашенко.

Зараз запеклі бої йдуть на Півдні й Сході України, але "бацька" може повернути загрозу на Північ і Захід країни.

"Річ у тому, що на сьогодні не можна говорити про технічні можливості білоруської армії, не враховуючи можливостей російської армії. Оскільки РФ ще у 2021 році розмістила там "Іскандери", С-400, створивши фактично ешелоновану ППО", — розповів військовий експерт Олександр Коваленко. 

Цього разу Лукашенку привиділася загроза з боку України. Він самовпевнено лякає ударами по Києву. Виникає логічне запитання: чи має зараз Білорусь можливість завдавати ударів по території України не так, як зараз, — за спиною РФ, а самостійно.

"Білоруська армія сама по собі - вона непрофесійна. Про білоруську армію навіть говорять, що вона - паперова, тільки на папері. Вона небоєздатна, якщо її порівнювати з українською", — наголошує військовий експерт.

Очевидно, що без допомоги Путіна Лукашенко здійснити вторгнення на територію України навряд чи наважиться. А якщо він наважиться на такий крок, це може призвести до розвалу Білорусі на дві частини. 

Самопроголошений глава Білорусі заявляє, що Україна може стати таким собі плацдармом для Заходу для наступу на його країну.

У зв'язку з цим 15 червня 2022 року президент Зеленський скликав засідання РНБО, на якому обговорювалася загроза вторгнення в Україну з боку Білорусі. 

Загроза вторгнення Білорусі

Станом на 5 червня Білорусь активно облаштовувала позиції на кордоні з Україною та проводила розвідку.

16 червня президент України Володимир Зеленський доручив перевірити готовність до оборони у чотирьох областях у разі вторгнення з території Білорусі.

17 червня Лукашенко пригрозив ударами по Києву.

Вас також можуть зацікавити новини: