Жозеп Боррель додав, що світ переживає глобальну кризу демократії / фото УНІАН

На тлі запроваджених санкцій проти Росії Євросоюз у короткостроковій перспективі зіткнеться з економічними проблемами, але це та ціна свободи, яку Європа повинна заплатити.

Про це заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель в інтерв'ю австрійському виданню "Krone".

Він зазначив, що запровадивши санкції проти РФ, Європа обмежує економічні можливості Москви, які залежать від продажу нафти й газу, а також потребують західних технологій.

Відео дня

"Звісно, ми зіткнемося з серйозними проблемами в короткостроковій перспективі. Не можна заперечувати, що ціни на газ зростають. Але ми маємо бути готовими заплатити ціну за свободу. Бо війна в Україні - це не тільки війна українців, це війна за нашу свободу", - сказав Боррель.

Він додав, що енергетична криза буде найбільшим викликом для ЄС після боргової кризи й пандемії коронавірусу, але подолати її допоможе єдність країн-членів блоку.

Також Боррель відзначив наявність у світі глобальної кризи демократії.

"Авторитарні режими на підйомі. Старі імперії повертаються. Росія хоче повернення царизму, Китай і Туреччина мають імперські настрої. Тут також вирішення може бути досягнуто лише через єдність. Кожен сам по собі не виживає", - сказав європейський дипломат.

Нагадаємо, РФ рано вранці 24 лютого без оголошення війни вдерлася в Україну. Супротивники відкривали вогонь не лише по військовим, а й по цивільній інфраструктурі. Лише в одному Маріуполі загинули десятки тисяч осіб.

Країни ЄС підтримали Україну – запровадили проти Росії нові санкції та надали Києву озброєння.

У червні російська сторона майже вдвічі зменшила обсяги поставки газу в країни Євросоюзу. Дії РФ називають газовим шантажем. На торгах 24 серпня ціни на газ в Європі наблизилися до позначки у 3 200 доларів – це новий рекорд.

Вас також можуть зацікавити новини: