ЮНЕСКО внесла до "червоного" списку 2 пам'ятки України через загрозу війни / фото УНІАН, Соколовська Інна

ЮНЕСКО вважає, що собор Софія Київська та історичний центр Львова може знищити під час війни з Україною Російська Федерація, як це вже сталося влітку з Преображенським собором в Одесі

Ці пам'ятки внесли до переліку об'єктів, що перебувають в небезпеці, за підсумками засідання 45-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини, яка пройшла у Саудівській Аравії 15 вересня, пише Independent.

Зазначається, що за час повномасштабних бойових дій ні Софія Київська, ні історичний центр Львова не були прямими цілями для російських атак. Однак, з огляду на постійні хвилі ударів дронами "Шахед", які організовує Росія, немає впевненості, що ці об'єкти культурної спадщини ЮНЕСКО залишаться неушкодженими.

Відео дня

"Росія завдала хвилі ударів по Києву та іншим містам, вражаючи житлові райони та критичну інфраструктуру ударними безпілотниками іранського виробництва", - підкреслив Комітет. 

Більше про Софію Київську та історичний центр Львова

Собор Святої Софії Київської - це пам'ятка візантійського мистецтва, побудована в столиці України за доби Київської Русі в 11 столітті за прикладом Святої Софії в Стамбулі (тодішня територія Візантії). Вона відома найбільшої колекцією фресок та мозаїк того періоду. Об'єкт включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 12 грудня 1990 року, разом з прилеглими спорудами та монастирями, а також ансамблем Києво-Печерської Лаври.

Інший об'єкт "червоного списку" - історичний центр Львова, що неподалік від кордону з Польщею. Йдеться про територію, на якій розташовний замок періоду V століття. До його архітектурного ансамблю також відносяться прилеглі вулиці та площі, побудовані між 13 і 17 століттями. На них розташовано чимало синагог, а також православних, вірменських та католицьких споруд, які є безцінними прикладами архітектури та "перлинами" серед представників свого періоду в Україні. Ця територія належить до спадщини ЮНЕСКО з 1998 року.

РФ зруйнувала Преображенський собор в Одесі ракетою

Нагадаємо, в Україні вже є приклад руйнування пам'ятки ЮНЕСКО під час ракетної атаки Росії. Йдеться про Спасо-Преображенський кафедральний собор Української православної церкви в Одесі, який окупанти зруйнували 23 липня. Тоді Росія запустила по України ракети "Калібр", "Онікс", Х-22, а також "Іскандер-М" та "Іскандер-К". 

В цей день Преображенський собор отримав колосальні руйнування разом ще з 25 пам'ятками архітектури, у тому числі спорудами, зведеними у XIX-XX століттях. 

Вас також можуть зацікавити новини: