Через росіян одеський собор зазнав дуже серйозних руйнувань / фото t.me/V_Zelenskiy_official

У ніч на неділю, 23 липня, російські загарбники завдали черговий потужний ракетний удар по Одесі та регіону, в обласному центрі було понівечено Спасо-Преображенський кафедральний собор Української православної церкви (Московський патріархат), крім того, пошкоджено ще багато будівель та машин, повідомлялося про десятки постраждалих та одну жертву.

За ніч в Одеській області кілька разів оголошували повітряну тривогу - перша розпочалася о 23:31. Кілька тривог тривали недовго, а ось остання затягнулася - тривала з 3:43 до 4:45. 

Ракетний удар по Одеській області сьогодні - що відомо

Повітряні сили Збройних сил України попередили про пуски крилатих ракет "Калібр" та надзвукових протикорабельних ракет "Онікс" в напрямку південних регіонів. Крім того, повідомлялося про пуски в напрямку Одеської області ворожих ракет Х-22.

За відомостями оперативного командування "Південь", супротивник використав під час удару по Одеській області щонайменше п'ять видів ракет різного базування: застосував "Іскандер-М" (балістика), "Іскандер-К", Х-22, "Онікси" та "Калібри". Українські сили протиповітряної оборони ліквідували значну кількість ворожих повітряних цілей.

Пізніше керівник Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк розповіла, що вороги запустили близько 20 ракет морського, повітряного та наземного базування.

Наслідки нічного удару РФ по Одеській області - що треба знати

Унаслідок ворожої атаки є руйнування портової інфраструктури, пошкоджено щонайменше шість житлових будинків, зокрема, багатоквартирні. У багатьох будівлях Одесі пошкоджені дахи, фасади, вибиті вікна. Крім того, пошкодження отримали десятки машин.

Пошкоджено дві пам’ятки архітектури. На одній з центральних площ Одеси унаслідок влучання російської ракети понівечено Спасо-Преображенський собор. Крім того, пошкоджено Будинок вчених та розташовані поруч будівлі. Також стало відомо про руйнування приватного будинку. З-під завалів дістали жінку. Повідомлялося, що вона дивом вижила.

У місті є обриви ліній електромереж, утворилося багато вирв. Можуть виникнути проблеми з рухом транспорту. 

Станом на 5:25 було відомо про одну жертву та 19 поранених, серед яких було четверо дітей. Повідомлялося про госпіталізацію трьох неповнолітніх та 11 дорослих. Пізніше у Національній поліції повідомили, що унаслідок ворожої атаки в Одесі поранені 22 особи.

Одеський Преображенський собор серйозно пошкоджено - що відомо

Будівля собору була серйозно пошкоджена, виникла пожежа. Також були ушкоджені православні святині. З-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері - це покровителька Одеси.

Клірик Одеської єпархії УПЦ, архідиякон Андрій Пальчук заявив, що руйнування релігійної установи колосальні - "влучило у праву частину і пробило до мінус першого поверху". За його словами, порушено фундамент собору, центральні палі, половина будівлі залишилася без даху, пошкоджена ліпнина, вилетіли всі вікна. "Була пожежа, загорілася частина, де у церкві продаються ікони та свічки", - додав архідиякон.

Реакція на удар Росії по Одесі - зараз це варто знати

Очільник Офісу президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак назвав атаку неприхованим терором мирного міста.

"Російські терористи знову атакують Одесу. Це неприхований терор мирного міста. Ворога необхідно позбавити можливостей бити по цивільних та інфраструктурі. Більше систем ПРО (протиракетної оборони - Ред.), а також ATACMS (балістичні ракети - Ред.) - це допоможе Україні", - зазначив чиновник.

Місцева влада вже також відреагувала на трагічний обстріл - рідним та близьким жертви висловлено співчуття.

Пальчук емоційно прокоментував серйозне пошкодження собору росіянами

"Руські тварі влучили у собор, який будувала вся Одеса. Влучило просто у вівтар, все у мотлох просто зруйновано. Собору більше немає… Дякую, руські браття… Дякую, ваша святість (імовірно, йдеться про патріарха Кирила - Ред.), що ви влучили у саме серце митрополита Агафангела (настоятель храму - Ред.). Богородиця вам цього не пробачить", - заявив він.

Ворожу атаку також вже прокоментував український лідер. "Ракети проти мирних міст, проти житлових будинків, собору... Жодного виправдання російському злу бути не може. Як і завжди, це зло програє. І за Одесу обовʼязково буде відповідь російським терористам. Вони відчують цю відповідь", - заявив Зеленський.

Президент додав, що усім, хто постраждав від цієї чергової терористичної атаки, надається допомога. "Я вдячний усім, хто допомагає людям, і всім, хто думками та емоціями - з Одесою. Ми пройдемо це. Ми повернемо мир. І для цього треба перемогти російське зло", - підкреслив очільник держави.

Довідка УНІАН про Спасо-Преображенський кафедральний собор. Одеса вже втрачала цей храм, який є найбільшим в обласному центрі. Собор заклали у 1794 році, у 1808-му його освятили, а у 1936-му ця релігійна споруда була зруйнована. Собор відновили у 2005 році, він має статус Памʼятки культурної спадщини України, а також у поточному році був внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вас також можуть зацікавити новини: