Російському газу в ЄС шукають заміну / фото ua.depositphotos.com

Зараз Катар сильно нарощує газовидобуток, готуючись повністю витіснити Росію з європейських газових ринків, при цьому США теж не залишаються осторонь.

Подробиці прозвучали від експерта в сфері енергетики Юрія Корольчука в новому випуск програми "Аргумент".

"Поки головний гравець - це США, але знову-таки у них дуже цікаво, у них все залежить від кон'юнктури. Тобто якщо ринок Азії цікавий, там ціна завжди була висока, вони туди-сюди постачають, якщо навпаки - вони в Європу. Сказати однозначно не можна, що американський газ замінить навіть частину газу російського, тому що це дуже велика частина, це дуже багато насправді", - сказав експерт.

Він упевнений, що в перспективі ключову роль буде грати Катар.

"Вони там розвивають свій видобуток, вони вже туди підтягують різні компанії: американські та європейські. Німеччина буде розвідувати родовище, вони очікують десь 40 млрд кубометрів. Через 10 років вони можуть замістити Росію, це реально", - пояснив Корольчук.

Аналітик вважає, що інші світові постачальники не зможуть повноцінно замінити поставки газу для ЄС.

"В Азербайджані не можуть так сильно збільшити видобуток через обмеження трубопроводів. Алжир декларує щось, але поки за фактом теж невідомо наскільки там готові добувати - десь до 10 мільярдів кубометрів. У Норвегії проблема в тому, що у них складний видобуток на шельфі і він дорогий", - додав він.

Російський газ в ЄС

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну все більше світових країн відмовляються від російських енергоресурсів.

Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєрі Бретон заявив, що ЄС остаточно став незалежним від поставок природного газу з Росії. Він підкреслив, що РФ перестала бути надійним партнером для Європи, у зв'язку з чим ЄС придбав 155 млрд кубометрів з інших джерел. 

24 листопада міністри енергетики країн-членів Євросоюзу на зустрічі домовилися, що з контрактів на спільну закупівлю буде виключений російський газ.