Путін двічі мав намір знищити Україну "ядеркою" / скріншот

Ймовірність ядерного удару по Україні ніколи не пропадала з порядку денного лідера РФ Володимира Путіна: він поклав ядерну "папку" на свій стіл ще в березні 2022 року та періодично марить думками про те, щоб її застосувати. 

За словами російського публіциста Валерія Солов'я, реальна загроза ядерного "прильоту" по Києву була вже двічі. Про це він розповів у ефірі журналістці Юлії Латиніній. Перший такий випадок був навесні 2022 року: "Ми були протягом декількох годин буквально напередодні використання тактичної ядерної зброї", - заявив Соловей.

За словами історика, тоді Путін міг піти на такий на різкий крок швидше через психологічний фактор, ніж через якісь події на фронті. 

"Другий раз був відносно недавно, наскільки мені відомо. Знову-таки, причини я не розумію, але в той момент це була не ілюзорна можливість. Так що опція залишається", - вказав він.

Соловей оцінив, що зараз "шанс" на те, що оточення Путіна буде проти початку ядерної війни й не дозволить натиснути на "червону" кнопку набагато вища, ніж це було в березні. Він уточнив, що мова йде не просто про "невиконання наказу", а про повне його "блокування": "Блокування - це вже те, що виходить від людей, наділених дуже великою владою", - зазначив він. 

При цьому Путін розглядав не глобальну ядерну атаку, а застосування тактичної ядерної зброї по одній або декількох точках, уточнив Соловей.  

Чи чекати ядерного удару по Києву до 9 травня - відповідь експерта

Нагадаємо, що на тлі удару по одному з дахів Кремлівської будівлі, який трапився в ніч на 3 травня, загроза застосування ядерної зброї по Україні стала "голосніше" звучати в інформпросторі Росії. Розглядають період до 9 травня.

На думку колишнього радника глави Офісу президента Олексія Арестовича, помсти не варто боятися, оскільки Міноборони РФ вичерпало всі можливі військові засоби. Арестович також згадав про один з періодів, коли влада України чекала ядерного удару від Путіна. Однак зараз, на його думку, це малоймовірно. 

Вас також можуть зацікавити новини: