Арестович пояснив, що означає "жест" повернення командирів "Азовсталі" з боку Ердогана / фото УНІАН, Микола Тис

Колишній радник глави Офісу президента України Олексій Арестович пояснив, що означає "жест" повернення п'ятьох командирів "Азовсталі" на територію України з боку лідера Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана.

Як зазначив російський блогер Марк Фейгін, в суспільстві "гуляють" три версії події: Ердоган пішов на такий крок, щоб принизити Путіна; це може бути помста Москві за відмову від зернової угоди або ж, як третій варіант - над Путіним просто познущалися. 

У спільному ефірі з Фейгіним Арестович вказав, що, найімовірніше, Путін розлютив Ердогана своєю поведінкою щодо зернової угоди, де одним з гарантів виконання договору погодилася стати Туреччина.

"Безпосереднім приводом є кремлівське "кручення хвостом" з приводу зернової угоди, яка для Туреччини вкрай важлива. Кажуть, що вони взагалі вимагають на три роки підписати договір, щоб дотримувалися зернової угоди...",- вказав Арестович.  

У Туреччини ніколи не було сентиментів щодо Росії: там розуміють - Москва набагато більше залежна від Анкари, а Ердоган, як лідер країни, має "великий" досвід спілкування з Путіним і не боїться вести проти нього жорстку політику, вказав колишній радник глави ОП.

"В Ердогана дуже великий досвід поводження з "другом" Володимиром: коли хочеш - відкрию затоки, коли хочеш - закрию, коли хочеш - зіб'ю літак, коли треба - турецький спецназ трохи підкине голів, які неправильно поводяться у Сирії, коли треба - безпосередньо повоюємо, що в Сирії, що в Лівії, та інше", - вказав Арестович.

Він підкреслив, не випадковість, що "азовці" повернулися 8 липня - в день символічних жестів для нас (500 день з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну - УНІАН). Відповідні домовленості були досягнуті з Туреччиною заздалегідь, проте для Путіна болісний не цей жест приниження з боку Ердогана, а його слова про те, що Україна - гідні кандидат в НАТО. 

"Він же (Ердоган - УНІАН) сказав дуже неприємну фразу для Кремля, що Україна цілком гідна бути в НАТО. А ось це річ вкрай болюча... Ердоган вище класом на дві голови, ніж Путін, якщо не на три - всій російській братії це зрозуміло. Це дуже важлива заява, досі було не зрозумілим ставлення Туреччини перед самітом про вступ України в НАТО - тепер воно заявлено", - заявив Арестович. 

В Україні повернулися п'ятеро командирів з "Азовсталі" 

У суботу, 8 липня, в Україну повернулися п'ятеро командирів легендарного заводу "Азовсталь", який став одним з останніх форпостів оборони Маріуполя.

Йдеться про Дениса "Редиса" Прокопенка, Святослава "Калину" Паламара, Олега Хоменка, Сергія "Волинь" Волинського та Дениса Шлега, які з моменту обміну з РФ (21 вересня 2022 року) перебували на території Туреччини під протекцією Ердогана. Кремль розраховував, що захисники "Азовсталі" не потраплять в Україну до завершення повномасштабної війни, проте 8 липня стало відомо про їхнє повернення.  

Увечері вони з'явилися в центрі Львова разом з лідером України Володимиром Зеленським.

Вас також можуть зацікавити новини: