Ти скаржишся на марність своєї роботи? Подивися на будівельників Кримського мосту / колаж УНІАН, фото УНІАН (В'ячеслав Ратинський), vk.com/kerch_most_ru

Правозахисник і блогер Марк Фейгін піддав різкій критиці зомбоване Кремлем населення РФ, якому навіяли, що Кримський міст - "народна власність".

Коментуючи обстріли мосту силами оборони України, Фейгін нагадав жарт, який зараз тиражується в соціальних мережах: "Ти скаржишся на марність своєї роботи? Подивися на будівельників Кримського мосту". Блогер вважає, що в РФ в якійсь мірі змирилися, що цей шляхопровід нормально не функціонуватиме.

"Змирилися, що рано чи пізно, якийсь із прольотів або опора впадуть остаточно. Так, і таке можна відновити, але це - зовсім інший масштаб роботи. Ну, і немає гарантії, що знову не впаде. Це, як в кораблі - пробоїна і ти її затикаєш власною дупою, а в цей час виникає нова пробоїна", - сказав правозахисник.

За словами Фейгіна, Кримський міст для Кремля, прихильників війни грає не тільки логістичну роль, а й виконує міфічну, метафізичну функцію. Він пояснює: традиційна для Россії концепція імперської влади завжди полягала в розширенні за рахунок чужих територій.

"Вона ж не мала заморських територій, як наприклад, Британія або Франція, які не з'єднані з метрополією. Це весь час було розширення – рухалися війська, захоплювали нові території. Піддавали каральним операціям населення, змушували підписувати мирні договори, трактати та інше", - розповів Фейгін.

Правозахисник зазначає, що за часів, коли Росія змогла розширитися таким чином, у світі превалювали інші політичні та етичні звичаї, але в 21 столітті це неприйнятно. Однак логіка, притаманна правителям минулих століть, залишилася властивою і сучасній влади Россії.

"Вони рухаються в Україну, а не, наприклад, в Зімбабве. Тобто, захоплює території, які вже колись належали Росії, знову-таки, шляхом насильства, окупації", - акцентує Фейгін.

Він уточнює, що після анексії АРК Кремль навіяв росіянам, що міст належить їм, тому шляхопровід ніс свого роду сполучну функцію - "Крим – це російська земля". Тобто, при обваленні цієї сполучної артерії Крим для РФ стає заморською територією.

Правозахисник вважає, що наявний на сьогодні сухопутний маршрут, який окупанти використовують для постачання своїх військ на війні в Україні, не такий важливий, як міст. Тому що міст важливий, як символ, у тому числі – прояви сили, за допомогою якої Крим захопили.

"Якщо міст зруйнований, то і міфологія руйнується – все, що зроблено руками людини, людини ж руками може бути знищено. Тому по мосту будуть бити (Сили оборони, - УНІАН) для того, щоб зробити ще болючіше. Для того, щоб ефект був не тільки військовий, а й великий політичний - ефект впливу на російського обивателя. Тому що нічого більше, ніж міст, не справляє враження на середовище прихильників війни", - акцентує правозахисник.

На його думку, навіть діловий центр "Москва-Сіті", який атакували невідомі дрони, і будівля Кремля не мають такого значення для російських обивателів, як міст, який, будучи зомбованими пропагандою, вони вважають "рідним".

"Я завжди дивувався, коли чув (від обивателів, - УНІАН): "Наші запаси, нафти, газу...". Та нічого вашого немає, ідіоти, у вас нічого немає - все належить Маркізу Карабасу (розбагатілий герой казки "Кіт у чоботях", - УНІАН). Стоять у сандалях на босу ногу, шкарпетки в сіточку: "Наше багатство...". Яке ваше?! Все вкрадено давно! Який ваш міст? Вони вкрали на ньому при будівництві 50 млрд і ще вкрадуть на ремонті", - підкреслив Фейгін.

Новини Криму - що відбувається з Кримським мостом

Як повідомляв УНІАН, Сили оборони завдають ударів по Кримському мосту, щоб перешкодити російським загарбникам перекидати, зокрема, озброєння для своєї армії, яка воює на території України. Наприклад, 12 серпня повідомлялося про вибухи на цьому мосту, який РФ побудувала незаконно. Шляхопровід вже отримував серйозні пошкодження, противник намагається його ремонтувати.

Представниця Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк заявила, що станом на сьогодні Кримський міст працює в обмеженому режимі і не забезпечує повноцінної логістики російських загарбників. За її словами, деякі автомобільні смуги функціонують, але в обмеженому режимі і виключно для легкового транспорту. При цьому додала, що залізниця працює за спеціальним режимом дуже обмежено.

Вас також можуть зацікавити новини: