Жданов вважає, що Кримському мосту залишилося недовго / фото t.me/vanek_nikolaev

Російські загарбники ще недовго зможуть використовувати незаконно збудований між тимчасово окупованим Кримом та материковою Росією Кримський міст. Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов. 

В коментарі ТСН.ua експерт згадав попередню атаку на міст. Тоді було застосовано українську розробку – дрон "Морський малюк". За словами Жданова, ефект "перевершив себе".

"Він обладнаний декількома засобами зв’язку. Дрон доволі стійкий до російських засобів радіоелектронної боротьби. Але найголовніша його перевага – це потужність. Він несе на собі 850 кілограмів вибухівки. Дрон був спрямований в опору Кримського мосту. Ефект перевершив себе – росіяни заявили, що за декілька місяців відновлять переправу, пізніше повідомили, що роботи затягнуться до грудня, а тепер взагалі мовчать на цю тему. Чому? Тому що якщо опора мосту зазнала хоча б часткового руйнування, то відновити її несучу спроможність буде дуже і дуже складно", –  пояснив він.

Відео дня

На думку експерта, на Кримському мосту і надалі ставатиметься "бавовна". Зокрема, його можуть атакувати за допомогою дронів. 

"Якщо у нас зроблять хоча б ще декілька таких дронів, то я думаю, що одразу буде повторна атака. Також хочу зазначити, що департамент, який займається розробкою і виробництвом морських дронів – окремий департамент в СБУ. Він створений за ініціативи Василя Малюка, голови СБУ, який особисто опікується роботою департаменту. Тому у нас є всі шанси, що вони щось придумають стосовно Кримського мосту", – резюмував Жданов.

Атака дрона на Кримський міст

17 липня 2023 року на Кримському мосту вдруге від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну пролунали вибухи. Переправу атакували дрони, внаслідок чого обвалився проліт. Того ж дня в СБУ натякнули, що причетні до цієї "бавовни".

Днями очільник СБУ Василь Малюк поділився подробицями тієї операції. Він розповів, що міст справді атакували морські дрони. Їх розробила СБУ без участі приватних компаній, а назвали ці безпілотники SeaBaby – "Морський малюк". 

Примітно, що ці дрони завдали шкоди не лише Кримському мосту. Вони засвітилися і в історіях з підбиттям десантного корабля "Оленегорський горняк" і танкеру SIG. Для тих атак застосували два надводні дрони, в кожному з яких було по 450 кг бойової частини.

Вас також можуть зацікавити новини: