Макрон посилює позиції Франції у світі​​​​​​ / фото European Union

Юрист-міжнародник Олександр Калініченко проаналізував останні заяви президента Франції Емманюеля Макрона щодо можливого відправлення військ в Україну. Він зауважив, що подібні твердження мають як політичні, так і військово-технічні наслідки.

Як пише LIGA.net, Макрон збільшив політичну та безпекову вагу Франції у ЄС та посилили автономію від США. 

"Франція хоче мати в Україні свій ВПК, нарощувати тренувальні місії українських військ. Зараз французи на рівні ЄС навчають у Польщі й Німеччині. Париж хоче перенести місії до нас. Такі об’єкти можуть бути на заході України", – додав Калініченко.

Відео дня

На його думку, у словах Макрона про відправлення військ в Одесу є дві складові – економічна й історична.

"Зерновий коридор чутливий для французів. Брак нашого зерна в Північній Африці й на Близькому сході веде до зростання напруженості там і міграції в Європу. Історична – Франція має сантименти, бо брала активну участь у розвитку Одеси", – пояснив юрист.

Війна в Україні - що казав Макрон

Нагадаємо, нещодавно французький президент сказав, що питання відправки західних військ в Україну обговорювалося західними лідерами. Він заявив, що цього не можна виключати. Більшість країн відмовились підтримувати навіть ідею подібного сценарію.

The Hill писав, що Захід не зміг відповісти на виклик російської загрози, він потребує сильних лідерів, які здатні мобілізувати людей. 

"На жаль, президент Джо Байден не зміг повести світ проти Путіна. Дональд Трамп продемонстрував, що він не може бути лідером, і крапка. Це може залишити долю України та Заходу в руках пана Макрона. Чи зможе він впоратися з цим завданням і стати Шарлем де Голлем?" - питає  професор політології Ратгерського університету Олександр Мотиль.

Вас також можуть зацікавити новини: