Бойовики від донорів отримували "крипту", з'ясували журналісти / фото УНІАН

Найщедріший спонсор бойовиків ХАМАС - це Іран, який надав їм найважливіші ресурси, потрібні для здійснення терактів. Але не лише завдяки іранській стороні наповнюється бюджет зловмисників.

Американські слідчі встановили, що ХАМАС фінансували онлайн-донори - відправляли їм криптовалюту, повідомляє CNN. Зазначається, що для оприлюднення адрес криптогаманців, щоб люди на них робили пожертва, бойовики використовували соцмережі X (Twitter), а також Facebook.

За відомостями журналістів, ще до нападу ХАМАС на Ізраїль співробітники Департаменту юстиції у Вашингтоні розслідували використання членами цієї організації "крипти" через людей, які займалися відмиванням коштів.

Відео дня

Деталі справи розкрили юристи американського Мін'юсту. Повідомляється, що мова йде про рахунки у криптовалюті, які влада США вирішила конфіскувати ще три роки тому. Станом на травень справа не була завершена.

Крім того, приватні аналітики повідомили, що ізраїльська влада за ймовірні зв’язки з ХАМАСом та іншими палестинськими бойовими угрупованнями конфіскувала криптовалютні адреси (унікальний рядок цифр та букв криптовалютного гаманця), які вартують десятки мільйонів доларів.

CNN зазначає, що використання "крипти" - це лише один з багатьох способів, які бойовики ХАМАС використовують, щоб поповнити свій бюджет.

Вторгнення ХАМАС в Ізраїль та важливі факти щодо фінансування бойовиків

7 жовтня члени ХАМАСу обстріляли Ізраїль із сектора Гази, а потім вдерлися на ізраїльську територію. Бойовики вбивали людей, захоплювали землі, а також брали полонених. Армія Ізраїлю зачищала територію від супротивників і потужно била по сектору Гази. Унаслідок атаки бойовиків загинули сотні осіб, серед жертв є сім громадян України.

Заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов говорив, що влада Росії "підгодовувала" ХАМАС. За словами керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова, у нападі бойовиків на Ізраїль є російський слід.

Вас також можуть зацікавити новини: