У Киргизстані повторно обрали прем'єром Садира Жапарова / фото REUTERS

Парламент Киргизстану на тлі гострої політичної кризи в країні повторно обрав націоналіста Садира Жапарова прем'єр-міністром.

Як повідомляє DW, на позачерговому засіданні в середу, 14 жовтня, в якому брали участь більше ніж 80 із 120 депутатів, кандидатура Жапарова була схвалена голосами представників фракцій правлячої коаліції.

Парламент вже обирав Жапарова прем'єром 9 жовтня. Однак президент Киргизії Сооронбай Жеенбеков не затвердив його кандидатуру, пославшись на відсутність кворуму в парламенті, і зажадав повторного голосування.

Відео дня

Читайте такожУ Киргизстані затримали екс-президента Атамбаєва

Як повідомляє видання kaktus.media, після обрання керівникам уряду Жапаров провів зустріч з Жеенбековим і зажадав від нього піти у відставку сьогодні ввечері.

За словами прес-секретаря президента Толгонай Стамалієвої, Жеенбеков заявив, що піде у відставку після проведення парламентських виборів й оголошення виборів нового президента країни.

Ситуація в Киргизстані: що відомо

  • У Киргизстані після парламентських виборів 4 жовтня, затьмарених звинуваченнями у фальсифікації результатів вотуму, не вщухають масові протести і заворушення, в результаті яких загинула щонайменше одна людина і більш як 1000 були поранені.
  • На тлі масових заворушень ЦВК анулювала офіційні підсумки голосування, згідно з якими президентський табір здобув переконливу перемогу, але протести і вимоги про відставку Жеенбекова так і не припинилися.
  • Націоналіст Жапаров під час протестів був звільнений прихильниками з колонії, де він відбував покарання за звинуваченнями в захопленні заручника й інших злочинах.
  • Жеенбеков 9 жовтня ввів в країні надзвичайний стан і висловив готовність піти у відставку при виконанні низки умов.