Садир Жапаров став новим прем'єр-міністром Киргизстану / фото REUTERS

Новим прем'єр-міністром Киргизстану став колишній депутат парламенту Садир Жапаров, звільнений з в'язниці під час недавніх акцій протесту проти результатів виборів.

Кандидатуру Жапарова затвердив сьогодні парламент (Жогорку Кенеш) на позачерговому засіданні. Його кандидатуру, як повідомив перший віце-спікер Мірлан Бакіров, було схвалено одноголосно, повідомляє Киргизька редакція Азаттика.

Також депутати одноголосно схвалили програму, склад і структуру Кабінету міністрів.

Відео дня

Жапаров став єдиним кандидатом на посаду прем'єр-міністра. Він заявив, що в зв'язку з ситуацією, що склалася, склад уряду залишається без змін.

Читайте такожВ екс-президента Киргизстану стріляли (відео)

Садир Жапаров: хто він такий

Жапаров - екс-депутат Жогорку Кенеша. У 2017 році суд у Бішкеку визнав його винним в організації мітингу в Караколі у 2013 році з вимогою націоналізувати золоторудноє родовище Кумтор і захопленні в заручники тодішнього губернатора Іссик-Кульської області. Жапаров був засуджений до 11,5 років ув'язнення в колонії посиленого режиму, звідки був звільнений демонстрантами в ніч на 6 жовтня після захоплення ними Будинку уряду.

Тієї ж ночі було звільнено екс-президент Киргизстану Алмазбека Атамбаєва, який відбував 11-річне тюремне ув'язнення за звинуваченням у корупції. Перед початком парламентського засідання його було знову заарештовано.

6 жовтня Жапарова вже призначали прем'єр-міністром Киргизстану - неповним складом парламенту, що викликало розкол в опозиції. В країні утворилися дві координаційні ради, прихильники однієї з яких підтримували Жапарова як прем'єра.

Читайте такожУ Киргизстані затримали екс-президента Атамбаєва

Протести в Киргизстані: хронологія подій

Масові заворушення в країні викликані звинуваченнями в підкупі голосів і порушеннях на парламентських виборах 4 жовтня, переможцями яких спочатку були оголошені в основному пропрезидентські партії. Опозиція відмовилася прийняти результати. На вулиці вийшли тисячі демонстрантів, які захопили урядові будівлі.

У результаті заворушень Центрвиборчком країни оголосив про скасування підсумків виборів. Президент Сооронбай Жеенбеков, якого опозиція закликає піти у відставку, підписав указ про розпуск уряду і указ про запровадження в Бішкеку режиму надзвичайного стану.

Раніше Жеенбеков заявляв, що готовий піти у відставку після формування в країні нового Кабінету міністрів.