Китай активно готується до битви за Тайвань / фото ua.depositphotos.com

Китай явно готується до війні проти Тайваню у найближчі місяці, в тому числі працює над зміцненням фінансової системи, щоб захиститися від західних санкцій. Таку думку висловив фінансовий аналітик, менеджер хедж-фонду і член правління Китайського центру Гудзонівського інституту Дж. Кайл Басс, пише The Washington Times.

"Я думаю, дуже ймовірно, що він (правитель Китаю Сі Цзіньпін – УНІАН) вторгнеться на Тайвань. Я не військовий стратег чи аналітик. Я фінансовий аналітик. Дивлячись на всі написи на тому, що я називаю Великою стіною, здається, що вона рухається в одному напрямку", — сказав Басс.

Аналітик вважає, що масштабна війна за Тайвань може спалахнути вже в найближчі 12-18 місяців. Свою оцінку він засновує зокрема на публічних заявах Сі Цзіньпіня, який, на думку Басса, з жовтня минулого року ясно сигналізує, що захоплення Тайваню є його пріоритетним завданням.

Відео дня

Басс стверджує, що щонайменше шість основних виступів Сі за цей час закликали китайців готуватися до війни. Також на підготовку КНР до війни вказують спроби змоделювати готовність китайської армії, реалізація ряду відповідних політичних заходів (видання партійних директив і нових законів) і ряд фінансових заходів, здійсненних в тому ж контексті.

Аналітик зазначає, що в останні місяці Китай зробив ряд кроків, щоб захистити свої доларові активи від руйнівних санкцій США, подібних до тих, які були введені проти Росії після її вторгнення в Україну. Зокрема Китай почав позбуватися американських цінних паперів, хоча саме зараз з точки зору прибутку їх вигідніше купувати, а не продавати.

Нещодавно Китай зробив кроки, щоб приховати від Заходу дані про економічну ситуацію в країні, що, за словами Басса, є ключовою ознакою підготовки Китаю до війни.

Крім того експерта турбує, що Пекін почав змінювати структуру своїх золотовалютних резервів, позбуваючись доларів і купуючи замість них золото. Тривожним сигналом Басс вважає зростаюче накопичення запасів зерна в Китаї, що може бути доречним при підготовці до війни.

Щоб утримати Китай від розв'язання війни, Басс пропонує США ввести руйнівні фінансові та економічні санкції прямо зараз.

На його думку, відключення Китаю від міжнародної системи розрахунків за фінансовими транзакціями, відомої як SWIFT, зруйнує орієнтовану на експорт економіку Пекіна. За його словами, Китай повинен бути попереджений про те, що в разі вторгнення на Тайвань всі китайські державні підприємства і банки будуть заблоковані в SWIFT, що призведе до зупинки внутрішньої економіки протягом місяця.

Китай готується до війни за Тайвань

Раніше американські спецслужби попередили, що Китай готується до можливої війни за Тайвань. Вона може спалахнути в 2027 році. Однак у ЦРУ зазначають, що така війна не є ані неминучою, ані неможливою.

Примітно, що навесні правитель Китаю Сі Цзіньпін публічно підтвердив, що країна веде підготовку до якоїсь війни. Ці заяви прозвучали на тлі різкого збільшення військового бюджету КНР.

У квітні китайський флот провів масштабні військові навчання навколо Тайваню. При цьому Пекін не соромлячись заявив, що метою навчань є відпрацювання дій по блокаді острова.

Вас також можуть зацікавити новини: