Майк Джонсон має побачити Україну, яку він зраджує, пише WP / колаж УНІАН, фото t.me/V_Zelenskiy_official, кадр з відео

Спікеру Палати представників Конгресу США Майку Джонсону та іншим республіканцям-трампістам, які блокують вкрай необхідну українцям допомогу, варто приїхати в Україну та на власні очі побачити війну. Про це написав у своїй колонці для The Washington Post колумніст Макс Бут, який нещодавно теж побував в Україні.

Він зазначив, що типовий ранок в Україні починається з повітряної тривоги та походу у бомбосховище, де іноді доводиться сидіти годинами. Хоча більшість російських ракет та дронів перехоплюють сили ППО, деяким вдається прорватися.

"У Дніпрі ми відвідали багатоквартирний будинок, де раніше в результаті російського ракетного удару загинули щонайменше 64 людини. Досить жахливо, але ми все ще могли бачити одяг, який висів у шафі на верхньому поверсі — видно, оскільки вся передня стіна будівлі зникла. Інші російські ракети вразили лікарні, школи та торгові центри в цьому районі. Це цілі, які не мають військового значення, знищення яких є злочином проти людства", – розповідає оглядач.

Відео дня

Макс Бут також ділиться враженнями від поїздки до Харкова, який постійно обстрілюють ракетами. Половина будівель у місті стоять із вікнами, забитими фанерою, найкращий готель міста зруйновано, а діти навчаються у підземній школі в метро або просто онлайн.

"Я був вражений українською винахідливістю у перетворенні п’яти станцій метро на школи, але був розбитий серцем через необхідність це зробити", – пише колумніст.

Бут розповідає, як поїхав на Північну Салтівку – спальний район Харкова, де не вціліло жодної багатоповерхівки. Там він зустрів літню жінку, яка зі сльозами розповіла про жахливі перші місяці війни, коли росіяни обстрілювали район з артилерії щодня.

"Я хотів би втішити її і сказати, що зараз вона в безпеці, але докази свідчать про інше. (...) Війна продовжується — кінця не видно. Путін мобілізував більше військ, перевів свою економіку на воєнний стан і купив зброю в Ірану та Північної Кореї. Україні важко йти в ногу", – пише оглядач.

Бут зазначає, що зараз Україна має проблеми із поповненням армії солдатами і з нестачею озброєнь. І якщо перше – це справа самих українців, то в дефіциті зброї винен Захід, наголошує колумніст. 

"Я думаю, що [спікера Палати представників Майка] Джонсона, який стверджує, що є побожним християнином, можуть зворушити страждання українців — і їхні благання про більшу підтримку США. Але Джонсон не був в Україні з моменту російського вторгнення і не повідомляв про жодні плани відвідати. Це мене хвилює. Легше встромити людям ножа в спину, якщо ти не хочеш дивитися їм в очі", – пише колумніст The Washington Post Макс Бут.

Ситуація з допомогою США Україні

Як писав УНІАН, минулого тижня Сенат США почав розгляд альтернативного законопроекту про військову допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню, з якого прибрали проблемну частину про американо-мексиканський кордон. У неділю сенатори подолали останню бюрократичну перешкоду, що в теорії відкриває можливість затвердити допомогу на рівні Сенату вже цього тижня.

Але свою згоду на виділення допомоги закордонним партнерам США також має дати і нижня палата Конгресу – Палата представників, де панують республіканці на чолі з трампістом Майком Джонсоном. Він поки що ухиляється від конкретних обіцянок щодо цього законопроекту. При цьому він каже, що Ізраїль потребує термінової допомоги, а про Україну не згадує, хоча тут ситуація значно важча.

Вас також можуть зацікавити новини: