В Конгресі нарешті почався рух щодо надання допомоги Україні / фото president.gov.ua

У неділю Сенат США наблизився до ухвалення пакету допомоги на суму 95,34 мільярда доларів для України, Ізраїлю та Тайваню. Про це повідомляє Reuters.

"Очолюваний Демократичною партією Сенат усунув останню процедурну перешкоду та просунувся далі в напрямку остаточного голосування за ухвалення закону про зовнішню допомогу найближчими днями", - йдеться у повідомленні.

Як зазначає Reuters, демократи і республіканці не можуть домовитися про голосування за схвалення допомоги в цілому, тому зараз Сенат покроково голосує за поправки до закону про допомогу закордонним партнерам.

Відео дня

Республіканці зокрема домагаються того, щоб у законопроект повернули питання кордону з Мексикою. Також вони хочуть прибрати із пакету допомоги партнерам усю гуманітарну допомогу, обмеживши поставки лише зброєю та матеріальними засобами. Цими поправками республіканці змусили Сенат "виконувати лабіринт парламентських правил, що забирають багато часу", зазначає Reuters.

За оцінками CNN, фінальне голосування в Сенаті відбудеться "десь протягом тижня". Але на цьому справа ще не буде вирішеною. Після Сенату законопроект передадуть до нижньої палати Конгресу - Палати представників, яку контролють республіканці на чолі за радикальним трампістом Майком Джонсоном. За законом він взагалі не зобов'язаний виносити цей законопроект на голосування. А якщо винесе - немає гарантій, що документ схвалять, адже багато республіканців виступають категорично проти подальшої допомоги Україні.

Американська допомога Україні: останні новини

Як писав УНІАН, у четвер, 8 лютого, Сенат США почав розгляд нового законопроекту про військову допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню. Він відрізняється від попереднього законопроекту, який не могли ухвалити понад три місяці, відсутністю в ньому витрат на укріплення американського кордону з Мексикою.

Майк Джонсон - спікер Палати представників, яка теж має дати свою згоду на цей законопроект - заявив, що хоче побачити документ, який надішле йому Сенат, перш ніж робити якісь висновки по ньому. При цьому Джонсон сказав, що Ізраїль гостро потребує американської допомоги, але жодним словом не згадав Україну, яка знаходиться у значно важчій ситуації.

Вас також можуть зацікавити новини: