Напад ХАМАСу був не просто заради самого нападу / колаж УНІАН, фото REUTERS, скріншот

Ймовірною метою ХАМАСу, який здійснив масштабний напад на Ізраїль, могла бути спроба спровокувати велику війну за участі інших держав регіону. Таку думку висловлює авторитетне видання Politico, аналізуючи події останніх днів.

Автор публікації зазначає, що чинна адміністрація США тривалий час намагалася заспокоїти Близький Схід, аби Сполучені Штати могли зосередитися на своїй стратегічній проблемі – Китаї. І в результаті нападу ХАМАСу на Ізраїль ця стратегія опинилася під загрозою.

"Боротьба між Ізраїлем і ХАМАСом зараз може перерости у ширшу війну, яка сколихне регіон, де багато ворогів — і багато військ США. ХАМАС може прагнути, щоб його іранські прихильники та співчуваючі арабські уряди прийшли йому на пряму допомогу", – пише Politico.

Відео дня

Головною небезпекою є ймовірність того, що бойові дії поширяться за межі Сектору Газа – зокрема на Західний берег річки Йордан. Також свою військову активність може відновити ліванське угруповання Хезболла, дружнє до ХАМАСу.

Втім, на думку автора публікації, зараз мало хто з лідерів сусідніх держав схоче встрягати у конфлікт із незрозумілим фіналом.

Напад ХАМАСу на Ізраїль – останні новини

Як писав УНІАН, Єгипет кілька разів попереджав Ізраїль про те, що ХАМАС готує якусь велику провокацію, але Тель-Авів буцімто проігнорував попередження. Про це пише видання The Times of Israel із посиланням на неназваного представника єгипетської розвідки.

Також ми розповідали, що Іран схвалив дії ХАМАСу, але відкинув звинувачення у своїй безпосередній причетності до нападу на Ізраїль вранці 7 жовтня.

Вас також можуть зацікавити новини: