ХАМАС вперше масовано застосував дрони / фото УНІАН (ілюстративне)

Однією з причин, чому напад бойовиків ХАМАСу здобув трагічний успіх, було комплексне застосування нової тактики, запозиченої з війни в Україні. Про це пише ізраїльське видання Haaretz, аналізуючи відео, опубліковані самими ж бойовиками.

Так, на початку своєї атаки ХАМАС застосував невеликі та відносно дешеві безпілотники, які пошкодили та вивели з ладу ізраїльські системи спостереження та передової оборони. Йдеться зокрема про дистанційно керовані турелі з кулеметами, які коштували від сотень тисяч до мільйонів доларів за одиницю. Таку тактику ХАМАС застосував вперше.

На одному відео, опублікованому терористами, добре видно, як дрон встановив вибуховий пристрій на такій кулеметній вежі на кордоні з Газою і безпечно полетів геть перш, ніж вибух вивів вежу з ладу. 

На іншому відео показано, як дрон скинув ручну гранату, або інший боєприпас з висоти кількох десятків метрів на групу ізраїльських солдатів на території військової бази. Також в Мережі є й інші подібні відео з атаками безпілотників по військових постах ЦАХАЛу уздовж прикордонного паркану.

Ну і нарешті – під час цього нападу ХАМАСу вдалося знищити принаймні один танк Merkava Mark IV, скинувши на нього боєприпас з дрона. Ця машина вважається чи не найкращим танком в світі, зокрема через наявність у неї бортової системи активної оборони "Трофей". Але, як виявилося, вона може збивати протитанкові ракети, що летять в танк, але не вибухівку, скинуту безпілотником.

Видання зазначає, що раніше в цьому регіоні світу подібним чином використовували безпілотники тільки представники ІДІЛ та Хезболли. Також цю тактику активно практикують обидві сторони у війні в Україні. Але саме ізраїльська армія досі не стикалася з цією тактикою, тоді як сама використовувала дрони лише для розвідки.

"Все, що ми бачили [в Україні], ми побачили і тут. Ці системи можуть бути простими у виготовленні; все, що вам потрібно, це дрон, програмне забезпечення, яке ви можете завантажити, вибухівка та чорна ізоляційна стрічка", – каже старший науковий співробітник Інституту досліджень національної безпеки Ізраїлю Ліран Антебі.

За її словами, раніше експерти попереджали про неготовність ЦАХАЛу протидіяти подібній тактиці, але попередження були проігноровані. Імовірно, пильність ізраїльських військових приспала відносна успішність протиракетної системи "Залізний купол", яка однак не може протистояти загрозі від маленьких дронів.

Війна Ізраїля проти ХАМАС – останні новини

Як писав УНІАН, підтвердилася інформація про загибель ще одного українського громадянина внаслідок терористичного нападу ХАМАС в Ізраїлі. Таким чином, наразі відомо про загибель трьох громадян України. Ще дев’ять – отримали поранення. Їхній стан, а також місця госпіталізації уточнюються.

Також ми розповідали, що президент України Володимир Зеленський порадив світовим лідерам відвідати Ізраїль і підтримати ізраїльський народ. Він зазначив, що Україна, півтора роки відбиває повномасштабне вторгнення Росії, розуміє значення терористичних атак.

Вас також можуть зацікавити новини: