НАТО не буде чекати, доки Росія сформує ударний кулак, вважає експерт / фото wikimedia.org

Після того, як Швеція вступить в НАТО, будь-яка агресія Росії проти країн Балтії стане "божевіллям". Таку думку в ефірі Еспресо висловив екс-заступник голови СБУ (у 2014-2015 рр.) Віктор Ягун.

За його словами, зі вступом Швеції в НАТО "Балтія назавжди закриється для Росії" і російський Балтійський флот перетвориться на "непотрібну іграшку". На думку Ягуна, організувати наступ на країни Балтії буде для росіян "просто кінцем усього". 

"У першу чергу вони підставляють себе. Я думаю, що у відповідь просто буде знищена Калінінградська область", – пояснив генерал-майор запасу СБУ.

Відео дня

Крім того, як зазначає Ягун, за такого сценарію Росія одразу втратить можливість виходити в Атлантичний океан.

"Якщо вони на це підуть, це божевілля, бо до цього готуються, при чому готуються дуже серйозно. Якщо концепція раніше була така до 2022 року: Росія нападає, і десь через місяць вступають сили НАТО для звільнення окупованих територій – тобто ні в якому разі не превентивні якісь удари. То тут стоїть питання про міцний превентивний удар не тільки по тих позиціях на яких вони можуть сконцентруватися, а й по центрах прийняття так званих рішень. Орієнтовний удар: 500 високоточних ракет одномоментно, чи витримає такий удар Росія?" – каже Ягун.

Російська загроза в Балтиці

Як писав УНІАН, Естонія, Латвія та Литва вирішили побудувати протимобільні оборонні споруди на кордонах з Росією і Білоруссю. У січні військові відомства трьох країн затвердили концепцію будівництва та підписали відповідну угоду. 

У своєму нещодавньому інтерв’ю американському журналісту Володимир Путін заявив, що Росія не має жодних намірів нападати на країни Балтії. Однак міністр оборони Естонії Ханно Певкур нагадав, що заявам російського диктатора вірити неможна, і будівництво оборонної лінії ніхто не зупинятиме.

Вас також можуть зацікавити новини: