Німеччина наростила експорт зброї / фото Twitter / Олаф Шольц

У 2022 році уряд Німеччини схвалив експорт зброї на суму близько 8,35 млрд євро. Чверть з цього обсягу призначена для України. Про це пише німецьке видання Tagesschau.

Зазначається, що більше зброї, ніж цього року, Німеччина експортувала лише одного разу в історії країни – минулого року (на 9,35 млрд євро).

"Більше чверті поставленого з 1 січня по 22 грудня озброєння і військової техніки вирушили в атаковану Росією Україну", – пише видання.

Відео дня

За даними журналістів, спочатку передбачалися менші обсяги експорту, але ці плани довелося переглянути через повномасштабне вторгнення РФ в Україну. 

"Одностороння заборона на постачання зброї в зони бойових дій була скасована канцлером Олафом Шольцом 27 лютого, що є порушенням принципів, які існували десятиліттями", – зазначає видання.

Цього року уряд ФРН схвалив постачання зброї Україні на суму 2,24 млрд євро. 

Поставки німецької зброї в Україну 

На тлі російської гібридної агресії на Донбасі уряд Ангели Меркель неодноразово відмовляв у поставках зброї в Україну.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну новий канцлер Олаф Шольц переглянув це рішення, в результаті чого Німеччина стала одним з провідних постачальників сучасної зброї для воюючої України. Однак в Україні невдоволені повільними темпами німецьких поставок.

Хоча ЗСУ вже отримали німецькі системи ППО, гаубиці, бронетранспортери та іншу зброю, Берлін як і раніше відмовляється передавати Україні танки.

Вас також можуть зацікавити новини: