Глава МАГАТЕ просуває план із забезпечення безпеки ЗАЕС перед наступом України

Рафаель Гроссі планує представити план із п'яти пунктів наприкінці травня.

Ядерний спостерігач ООН наполягає на укладенні угоди щодо забезпечення безпеки української атомної електростанції в Запоріжжі перед контрнаступом ЗСУ. Сили оборони можуть пройти через потенційно небезпечний об'єкт.

Видання The Washington Post пише, що після майже дев'яти місяців безуспішних спроб укласти угоду між Україною і Росією про створення захисної зони навколо Запорізької атомної електростанції Рафаель Гроссі, голова Міжнародного агентства з атомної енергії, просуває нову пропозицію щодо зниження ймовірності ядерної катастрофи. Він планує представити список з п'яти принципів для схвалення Радою Безпеки ООН в кінці цього місяця.

Однак досягнення консенсусу серед постійних членів Ради залишається складним завданням, враховуючи напружені сосунки між Москвою і Вашингтоном в поєднанні з небажанням Києва дозволити світовим державам виступати посередниками в будь-якій угоді, крім повного відходу Росії з Енергодара, де розташована електростанція, і повернути станцію.

Скептицизм українців щодо зусиль Гроссі не є чимось новим, згідно з раніше не повідомленими секретними документами розвідки США, що просочилися на платформу обміну повідомленнями Discord.

У середині лютого президент України Володимир Зеленський "наполіг на тому, щоб урядовці не дозволили генеральному директору МАГАТЕ Гроссі змусити Київ демілітаризувати станцію, вважаючи, що це не буде в інтересах Києва", — йдеться в одному документі. У документі цитується "звіт радіотехнічної розвідки", який передбачає, що інформація була отримана в результаті електронного прослуховування. У документі Зеленський також наказує своїм помічникам запевнити Гроссі в тому, що Україна прихильна безпеці персоналу МАГАТЕ на АЕС.

Під час виступу перед Лігою арабських держав в Саудівській Аравії в п'ятницю Зеленський заявив, що впевнений, що жодна країна "не допустить військової окупації атомної станції, щоб використовувати її для шантажу світу ядерною катастрофою".

У неділю, 21 травня, він сказав лідерам G-7 в Японії, що безрозсудне захоплення станції Росією може мати наслідки для людей за межами України.

"Деякі бачать, що в разі аварії на окупованій Росією атомній електростанції радіація за вітром досягне їх території", — сказав він в Хіросімі, яка в значній мірі була зруйнована скинутою США атомною бомбою під час Другої світової війни.

За словами двох дипломатів, знайомих з ходом переговорів, план Гроссі включає п'ять принципів:

  • заборона на розміщення на станції важкої військової техніки та військовослужбовців;
  • заборона на ведення вогню з території і в бік станції, в тому числі заборона на напад на персонал на майданчику;
  • захист всіх систем охорони і безпеки на станції;
  • захист всіх зовнішніх ліній електропередач;
  • контроль за дотриманням вищевказаних принципів.

Цей план менш амбітний, ніж початкові зусилля Гроссі щодо створення повноцінної оборонної зони навколо станції, але експерти-ядерники кажуть, що він все одно може покращити хитку ситуацію.

Ядерний комплекс з шістьма реакторами розташований недалеко від лінії фронту і окупований Росією з березня 2022 року. Станцією керують українські фахівці, а також фахівці-ядерники з російської державної корпорації з атомної енергії "Росатом" і російських збройних сил. Київ і Москва звинувачують один одного в обстрілах поблизу об'єкта, через який виникла загроза катастрофи на об'єкті, який є найбільшою в Європі атомною електростанцією.

На знак того, що військова присутність і активність в цьому районі посилюються, Росія почала часткову евакуацію жителів з Енергодара, де проживає більшість працівників об'єкта. Минулого тижня українська ядерна енергетична компанія заявила, що кількість російських військовослужбовців на станції "значно збільшилася і в даний час становить понад 2500 осіб".

Представник МАГАТЕ заявив, що Гроссі "продовжує вести інтенсивні переговори з усіма зацікавленими сторонами, щоб забезпечити захист Запорізької АЕС. У цьому контексті Генеральний директор також знаходиться в тісному контакті з членами Ради Безпеки ООН".

Гроссі стверджував, що небезпечна ситуація на місцях повинна спонукати міжнародне співтовариство до дії. Дипломати кажуть, що він хоче представити план з п'яти принципів Раді Безпеки ООН 30 травня, виклавши умови, які Росія і Україна повинні дотримуватися, щоб запобігти ядерній катастрофі.

"Кроки щодо запобігання будь-яким атакам на об'єкт або з нього та забезпечення безпеки операторів всередині станції особливо важливі, оскільки будь-який з них може призвести до значного викиду радіації через розплавлення активної зони або втрати охолодження у відпрацьованому реакторі", - сказав Скотт Рокер, віце-президент "Ініціативи з ядерної загрози", некомерційної організації, що займається зниженням загрози, створюваної ядерною зброєю.

Ситуація на Запорізькій АЕС - останні новини

ЗАЕС вже рік перебуває в російській окупації. За цей час недбайливі російські військові і ядерники "Ростатома" вже кілька разів ледь не довели до ядерної катастрофи. Росіяни перетворили станцію на військову базу, а також обтрілюють її територію, імітуючи обстріл з боку ЗСУ.

Запорізька АЕС неодноразово залишалася без електрики, що вкрай небезпечно. Так, в ніч на 22 травня на станції стався черговий блекаут, у зв'язку з чим "Енергоатом" заявив про можливість аварії з радіаційними наслідками для всього світу.

Вас також можуть зацікавити новини: