Володимир Путін отримав дві серйозні проблеми через ордер на арешт / фото REUTERS

Міжнародний ордер на арешт, виданий Міжнародним кримінальним судом (МКС), може виявитися для Володимира Путіна набагато небезпечнішою подією, ніж всі західні санкції разом узяті. Таку думку висловив старший науковий співробітник "Фонду Карнегі за міжнародний мир" Олександр Баунов у великій аналітичній статті на порталі Carnegie Politika.

Він зазначив, що прямих юридичних наслідків для Путіна ордер на арешт поки не матиме. Однак він може значно вплинути на спроби Кремля налагодити відносини з країнами глобального Сходу і Півдня після розриву з глобальним Заходом.

"Найбільші незахідні співрозмовники Кремля - Китай, Індія, Туреччина — теж не визнають МКС. Зате його визнає майже вся Африка і Латинська Америка — ті континенти, яким Росія намагається запропонувати себе в якості флагмана боротьби із західним неоколоніалізмом. Деякі країни Африки не просто визнають МКС, а співпрацювали з ним у здійсненні правосуддя", – зазначає Баунов.

Відео дня

Він визнає, що навряд чи Путін буде заарештований місцевою владою, якщо приїде в умовний Таджикистан. Однак від такого арешту не захищені чиновники нижчого рангу, щодо яких МКС, найімовірніше, теж почне масово виписувати ордери на арешт.

"Розмови про можливість особистої присутності Путіна на саміті G20 в Південній Африці, яка визнає юрисдикцію МКС, вже звучать інакше, ніж до ордера", – констатує експерт.

Однак куди більш серйозно ордер на арешт Путіна позначиться на ставленні власне самих російських еліт до свого лідера.

"Ситуація з ордером виглядає інакше, ніж з санкціями. Тоді Путін, який стояв вище санкцій, спостерігав, що буде з людьми, що підпали під них, з його оточення. Тепер оточення спостерігає, що буде з ним", – пише Баунов.

Експерт нагадує, що в історії вже були прецеденти, коли лояльне лідеру оточення тут таки видавало його міжнародному суду після втрати влади. Так, зокрема було з сербським президентом Слободаном Мілошевичем.

І тут знову слід згадати, що раніше велика частина російських еліт вже втратила можливість їздити в країни Заходу. Їм точно не захочеться втратити доступ до іншої частини світу, якщо МКС продовжить виписувати ордери на арешт російських чиновників, тим самим закриваючи їм двері в Африку і Азію.

Ордер на арешт Путіна

На минулому тижні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Росії за звинуваченням у депортації українських дітей. Ордер діє на території більш ніж 120 країн світу.

Багато західних лідерів встигли схвально висловитися про це рішення, але далі за всіх пішла Німеччина. Країна, яка довгий час була головним торговим партнером РФ, прямо пообіцяла заарештувати Путіна за першої нагоди.

У самій Росії заявили, що юрисдикцію МКС не визнають і ордеру не бояться. Однак сьогодні російський Слідком вирішив порушити кримінальну справу проти керівництва МКС.

Вас також можуть зацікавити новини: