Експерт пояснив, до чого доведуть світ перемовини Байдена та Сі / скріншот

Доктор політичних наук, професор, директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепилиця вважає, що переговори президента США Джо Байдена і лідера Китаю Сі Цзіньпіна вводять світ у формат Третьої світової війни.

За його словами, переможці в російсько-українській війні будуть визначати нову систему європейської безпеки і новий світовий порядок.

"Якщо Україна впаде - Європа не зможе утримувати цю навалу. Тим більше, що за спиною і Росії стоїть Китай", - зазначив Перепилиця під час засідання круглого столу на тему "Воєнна кампанія російсько-української війни 2023: уроки для України та висновки на наступний рік".

Відео дня

При цьому він вважає, що переговор двох лідерів ні до чого не призвели.

"Між США і Китаєм існує екзистенційне протиріччя, пов'язане з завоюванням чи утриманням світового порядку. Таким чином, ми входимо у формат Третьої світової війни і механізм її вже запущений російсько-українською війною", - наголосив експерт.

У зв'язку з цим, на його думку, будь-які політичні переговори не зупинять президента РФ Володимира Путіна.

"Навіть, якщо Україна погодиться на той ультиматум віддати Росії території, які вже ввели у конституцію Росії - це окуповані території. Путін на цьому не зупиниться. Тим більше, він не дотримується жодного міжнародного права і жодних умов", - сказав доктор політичних наук.

Він вважає, що Україна повинна шукати союзників в Європі не лише серед членів Організації Північноатлантичного договору.

Зустріч Байдена і Сі - головні новини

15 листопада глава КНР Сі Цзіньпін вперше за шість років у США зустрівся з президентом США Джо Байденом.

За словами китайського лідера, Пекін і Вашингтон не мають права повертатися один до одного спиною, а конкуренція не повинна стати головним трендом. У свою чергу, Байден заявив, що США і Китай "не завжди погоджувалися один з одним, але наші зустрічі завжди були відвертими, прямими і корисними".

Сторони домовилися відновити військову взаємодію між країнами, а також "відновити комунікацію на високому рівні між двома арміями на основі рівності і поваги".

Вас також можуть зацікавити новини: